Pretraga

Velike izmjene u tramvajskom prometu za vikend: Skoro svi tramvaji mijenjaju trase, evo kako će voziti

A- A+

I ove subote  i nedjelje Zagrepčane očekuju velike izmjene u javnom prijevozu. Naime, u subotu se održava 30. Zagrebački maraton zbog čega će većina tramvajskih linija prometovati izmijenjenim trasama. Izmjene će doživjeti i pojedine autobusne linije. U nedjelju se, pak, održava međunarodna biciklistička utrke CRO Race 2022., zbog čega će također neke linije prometovati izmijenjenim trasama.

zet tramvaj

Foto: Unsplash; Barbare Kacharava

Ove subote održava se 30. Zagrebački maraton, zbog čega će od 12.45 do 21 sat u tramvajskom i autobusnom prometu biti u primjeni izvanredna organizacija prijevoza putnika, izvijestili su iz ZET-a.

Promet u subotu

Kako stoji u priopćenju tramvajska linija 13 bit će u prometu samo do početka maratona, linija 14 prometovat će prije i nakon utrke. Sve ostale tramvajske linije, osim linija 9 i 15, voziti izmijenjenim trasama:

 • linija 2: Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Žitnjak – Savišće
 • linija 4: Savski most – Glavni kolodvor – Borongaj
 • linija 5: Prečko – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
 • linija 6: Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Sopot
 • linija 7: Savski gaj – Zapruđe – Autobusni kolodvor – Branimirova – Trg žrtava fašizma
 • linija 11: Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma – Borongaj
 • linija 12: Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
 • linija 17: Prečko – Vodnikova – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma – Borongaj

U priopćenju iz ZET-a navode kako će zbog opsežnosti preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih linija biti uspostavljene izvanredne autobusne linije. One će, umjesto tramvaja, voziti na prohodnom dijelu trasa. Izvanredne autobusne linije na relaciji Dubrava – Borongaj i Kaptol – Mihaljevac,, koje će biti u prometu od 13 do 21 sat, te linija Črnomerec – Magazinska koja će prometovati od  15 do 21 sati. Izvanredna autobusna linija Dubrava – Borongaj će polaziti s izlaznog perona (zapadno od  otpremničkog bloka), a s terminala Borongaj s privremenog stajališta ispred linije 231 te će prometovati trasom:

 • Dubrava  – Mandlova – Branimirova – Krešićeva – Borongaj
 • Borongaj – Ulica Divka Budaka – Branimirova – Mandlova – Dubrava

Izvanredna autobusna linija Kaptol – Mihaljevac polazit će s južne strane terminala Kaptol, dok će početno stajalište na terminalu Mihaljevac biti između postojećih stajališta linija 102 i 233. Linija će u oba smjera prometovati trasom:

 • južna strana terminala Kaptol – Zvonarička – Degenova – Medveščak – Ksaver – Mihaljevac

Izvanredna autobusna linija Črnomerec – Magazinska polazit će sa Črnomerca s istočnog izlaznog perona (objekt ZET-a), a s Magazinske ulice sa stajališta linije 118 (u zoni raskrižja Magazinska/Adžijina) te će prometovati trasom:

 • Črnomerec – Ilica – Zagrebačka – Prilaz baruna Filipovića – Selska – Zagorska – Magazinska – Nova cesta – Žajina – Adžijina – Magazinska
 • Magazinska – Zagorska – Selska – Ilica – Črnomerec.

Promjene se u subotu uvode i u autobusni promet, a sve ih možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak
Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba najavio širenje tramvajskih pruga, evo gdje će biti nove trase

Promet u nedjelju

Osim u subotu, zbog održavanja međunarodne biciklističke utrke CRO Race 2022,  i u nedjelju, 2. listopada od 11.30 do 16.30 sati, tramvajske linije 6, 11, 12, 13, 14 i 17 neće prometovati preko Trga bana Josipa Jelačića. Bit će preusmjerene preko Vodnikove ulice i Glavnog kolodvora na svoje trase:

 • linija 6: Črnomerec – Jukićeva – Vodnikova – Glavni kolodvor – Sopot
 • linija 11: Črnomerec – Jukićeva – Vodnikova – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Dubec
 • linija 12: Ljubljanica – Vodnikova – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Vlaška – Dubrava
 • linija 13: Žitnjak – Vukovarska – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Kvaternikov trg
 • linija 14: Savski most – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Mihaljevac
 • linija 17: Prečko – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Branimirova – Trg žrtava fašizma – Borongaj

– Autobusne linije 106 (Kaptol – Mirogoj – Krematorij), 201 (Kaptol – Kvaternikov trg), 203 (Svetice – Vinec – Kaptol) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice) će od 13 do 15.30 sati, umjesto s terminala Kaptol prometovati od raskrižja Grškovićeva/Medveščak (početno-krajnje stajalište) odakle nastavljaju Medveščakom i Mirogojskom cestom prema svojim odredištima. Linija 105 (Kaptol – Britanski trg) u navedeno vrijeme neće prometovati do Kaptola već skraćenom trasom: Britanski trg – Cmrok, obavijestili su iz ZET-a.

Zbog navedenog, javljaju iz ZET-a, mogući su i poremećaji u ostvarivanju polazaka koji su navedeni u voznom redu, pa putnike mole za razumijevanje.