Pretraga

Veliki prosvjed na Markovom trgu: ‘Mladi liječnici rade za 55 kuna po satu, zar su to velike plaće?’

A- A+

Liječnici iz cijele Hrvatske danas su došli u Zagreb kako bi prosvjedovali zbog nezadovoljstva sustavom, ali i zbog nedovoljno velikih plaća. Prosvjed je organiziralo pet udruga, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika. Uz mnoge probleme, govornici su na prosvjedu istaknuli i to što mladi liječnici, odnosno specijalizanti imaju satnicu od 55 kuna.

liječnici na ulicam azagreba s transparentima

Foto: Hrvatska udruga bolničkih liječnika | Facebook

Oko 1.500 liječnika iz cijele Hrvatske izašlo je na ulice Zagreba zbog prosvjeda pod nazivom ‘S.O.S za hrvatsko zdravstvo’. Iako su i ranije imali prosvjede, poput prosvjeda mladih liječnika krajem prošle godine, ovog puta se nisu obraćali ministru zdravstva Viliju Berošu, nego premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi od kojih traže da se krene u rješavanje gorućih problema u zdravstvenom sustavu.

‘Specijalizant ili mladi liječnik radi za 55 kuna po satu, a specijalist za 70. Zar su to velike plaće?

Prosvjed je organiziralo pet udruga, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika.

– Sustav je došao do granica održivosti. Na životu ga održavaju umirovljenici i kolege pred mirovinu, zar je to normalno? Hitna medicina je toliko nepopularna da se na većinu specijalizacija ne javi gotovo nitko. Specijalizant ili mladi liječnik radi za 55 kuna po satu, a specijalist za 70 kuna. Zar su to velike plaće?, rekla je na Markovom trgu Ivana Šmit, prneosi Index.hr.

Izdvojeni članak
smilović beroš

Mladi liječnici prosvjedovali ispred Ministarstva zdravstva: ‘To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj’

‘Nikome od nas nije san otići iz Hrvatske’

Marin Smilović, predsjednik inicijative mladih liječnika, rekao je kako će ovaj dan biti upisan u povijest medicine u Hrvatskoj.

– Godinama smo pognutih glava šutjeli i slušali da moramo biti zahvalni što uopće imamo posao. Nikome od nas nije san otići iz Hrvatske. Zato kažemo dosta ovom sustavu, dodao je Smilović.

Inače, liječnici od Vlade imaju iduće zahtjeve: Zakon o radnopravnom statusu liječnika, samo naš zakon, s ugrađenim značajnim povećanjem osnovne plaće za sve liječnike; podizanje koeficijenata svih specijalista na razinu koeficijenta užih specijalista, povećanje koeficijenata za specijalizante i liječnike bez specijalizacije; ukidanje robovlasničkih ugovora i rad po vremensko-kadrovskim normativima.