Pretraga

VIDEO Cijena kvadrata u Dubrovniku između tri i 10 tisuća eura: ‘Mladi si to ne mogu priuštiti’

A- A+

Cijene kvadrata stanova i kuća nezaustavljivo rastu već nekoliko godina. I dok se većinom uvijek govori o vrtoglavim cijenama nekretnina u Zagrebu, malo tko priča o cijenama nekretnina na obali, posebice u Dubrovniku. Naša redakcija u tom je gradu provela nekoliko dana i u razgovoru s ljudima, cijena po kvadratu rijetko da se može naći ispod 3.000 eura, a unutar zidina ona ide i do 10.000 eura po kvadratu. To je, kako su nam rekli Dubrovčani, previsoka cijena, a posebice za mlade osobe koje si to s ‘normalnom’ plaćom ne mogu priuštiti.

stradun

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Od tri pa do 10 tisuća eura, takve su nam cifre naveli građani Dubrovnika kada smo ih pitali za cijene kvadrata u njihovom gradu. Cijene nekretnina posljednjih godina vrtoglavo rastu, a u Dubrovniku je posebna situacija zbog turizma. Kako su nam Dubrovčani ispričali, mladima koji ondje žive i rade praktički je nemoguće priuštiti vlastiti stan ili kuću.

– Tu su najviše cijene u Hrvatskoj. Baš je preskupo s obzirom na plaće i primanja. Imam prijatelje u Zagrebu i kažu da je po cijeni nekretnina slično kao ovdje, ali to se odnosi na nekretnine na širem području grada, dalje od centra. Tako da se idem odseliti od svojih, jer još živim s roditeljima i radim u Dubrovniku, teško da bih uspio bez ičije pomoći, ispričao nam je mladić.

Izdvojeni članak
dubrovnik

VIDEO: Stigli smo u Dubrovnik, imamo posebnu epizodu Newsflasha – ovo su zanimljivosti o školstvu ovdje

Dodao je i kako bi možda i mogao otići u neki stan pod najam, ali da je onda problem što stanodavci masovno izbacuju podstanare kada krene sezona i onda iznajmljuju stanove kao apartmane turistima.

– Ja ne vidim računicu za mlade ljude ovdje. Računajte da vam treba najmanje oko tri tisuće eura za kvadrat, pa kolika to treba biti plaća recimo dvoje mladih ljudi? Nema šanse, komentirao je još jedan Dubrovčanin.

Što su nam ljudi u Dubrovniku još rekli o cijenama nekretnina u njihovom gradu, pogledajte u videu ispod.