Pretraga

VIDEO: Stigli smo u Dubrovnik, imamo posebnu epizodu Newsflasha – ovo su zanimljivosti o školstvu ovdje

A- A+

Učenici i studenti u Dubrovniku mogu se pohvaliti da se školuju u gradu gdje se snimao Game of Thrones. Upravo u Dubrovniku nalazi se najskuplji studentski dom u Hrvatskoj koji studentima nudi i besplatnu teretanu. Učenici iz Dubrovniku na vrhu su po prosjeku ocjena, a u Dubrovniku se nalazi i šesta najmanja javna srednja škola u Hrvatskoj.

dubrovnik

Dubrovnik | foto: Pixabay

Ovog tjedna donosimo specijalno izdanje našeg formata ‘newsflash‘ iz Dubrovnika gdje ćemo posjetiti brojne škole i fakultete, a organiziramo i simulaciju rada Europskog parlamenta. U newsflashu smo pak izdvojili zanimljivosti o školama, učenicima i studentima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U Dubrovniku je šesta najmanja javna srednja škola s 57 učenika

Upravo u Dubrovniku nalazi se najskuplji studentski dom u Hrvatskoj. Mjesečna cijena mu je 112 eura, ali studentima nudi besplatnu teretanu, slastičarnu i podzemnu garažu. Prosjek općeg uspjeha učenika svih razreda Dubrovačko-neretvanske županije prošle godine bio je 4.31. Bolji su bili samo učenici u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu.

U Dubrovniku je i šesta najmanja javna srednja škola u Hrvatskoj. To je Umjetnička škola Luke Sorkočevića s 57 učenika koja ima smjerove za slikarski dizajn, glazbu i balet. Ministarstvo mora još je prije 15 godina izgradilo školski brod Kraljica mora koji koriste učenici pomorskih smjerova i u Dubrovniku. Luka upisa ovog broda je Dubrovnik. Brod je koštao 37 milijuna kuna, a kuma mu je Jadranka Kosor. Postoji i školsko istraživački brod Naše more koji koristi Sveučilište u Dubrovniku.

Izdvojeni članak
zračna luka aerodrom

Zračna luka Dubrovnik promijenila je ime: Sada se zove po našem velikom znanstveniku

U Dubrovniku možete upisati nautiku, restauraciju, povijest Jadrana i Mediterana

Najviše učenika Dubrovačko-neretvanske županije lani je upisalo Sveučilište u Dubrovniku – njih 120, slijede Ekonomski fakultet u Splitu i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split. Najjužnija škola u Hrvatskoj je Osnovna škola Gruda iz Dubrovačko-neretvanske županije. U toj je školi 286 učenika. Studenti koji studiraju u Dubrovniku imaju besplatan ulaz na gradske zidine, brojne muzeje i kazališta, a neki od posebnijih studija su nautika, restauracija, povijest Jadrana i Mediterana te pomorske tehnologije jahta i marina. Najviše brucoša na Sveučilištu u Dubrovniku lani je na ljetnom roku upisalo Medije i i kulturu društva.

U videozapisu ispod možete naučiti i nekoliko dubrovačkih izraza koje smo pronašli u dubrovačkom rječniku Osnovne škole Mokošica. Pitamo vas i što znači riječ obružat.