Pretraga

[Video] Može i bez školarina: Obama predložio besplatno studiranje u Americi

A- A+

O studiranju u Americi većina može samo sanjati zbog iznimno visokih školarina, a mnogi se studenti zadužuju ili dižu kredite da bi se školovali. No novi prijedlog predsjednika Baracka Obame glasi da se u SAD-u odgovornim i vrijednim studentima omogući školovanje u razdoblju od dvije godine besplatno.

Screenshot YouTube

Najveći broj studenata u Americi već pri upisu fakulteta diže kredit kako bi se uopće mogli školovati, a veliki broj ih ni ne odlazi na studij jer nemaju dovoljno financijskih sredstava. No stanje bi se uskoro mogli promijeniti zbog prijedloga kojeg je iznio američki predsjednik Barack Obama.

Što je GPA?

Grade point average je prosjek svih ocjena stečenih u određenom razdoblju ili tijekom čitavog studija. Većina američkih sveučilišta koristi ljestvicu prosjeka ocjena s najvišim mogućim prosjekom od 4.0. Ocjene se ponajprije izražavaju slovima abecede od najviše A do najniže E ili F, ali također im se dodjeljuje odgovarajući numerički ekvivalent – A=4 (izvrsno)B=3 (dobro) C=2 (prosječno) D=1 (ispod prosjeka) E or F (pad)

Čelni čovjek SAD-a predložio je da se u državi omogući vrijednim i odgovornim studentima besplatno školovanje u razdoblju od dvije godine. Na taj bi se način naglo snizio broj zaduženih mladih osoba, ali i povećao broj zaposlenih.

Uvjeti koje studenti moraju zadovoljiti da bi bili oslobođeni školarine su da budu prisutni na minimalno polovici predavanja na javnom sveučilištu, kao i da im prosjek ne padne ispod 2.9 GPA.

Koje su sve prednosti i zašto se Obama odlučio za ovakav prijedlog, pogledajte u videu kojeg je objavila Bijela kuća na svom blogu.