Pretraga

[VIDEO] NASA zabila letjelicu u asteroid i ispisala povijest: ‘Ulazimo u novu eru čovječanstva’

A- A+

NASA je u noći s ponedjeljka na utorak, po prvi puta zabila letjelicu u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju. Riječ je o obrambenom testu, koji će dati uvid NASA-i u to kako bi se Zemlja mogla zaštititi od asteroida ili kometa.

NASA je u noći s ponedjeljka na utorak izvela test Double Asteroid Redirection Test (DART) kojim je ispisala povijest. Naime, poslali su svemirsku letjelicu da udari u površinu asteroida, ne bi li mu tako promijenili putanju, a sve se moglo pratiti uživo.

Asteroid veličine nogometnog stadiona

– Uspješan udarac! Gledajte s DRACO kamere kako se svemirska letjelica veličine automat aparata uspješno sudara s asteroidom Dimorphos, koji je veličine nogometnog stadiona i ne predstavlja prijetnju Zemlji, objavila je NASA na Twitteru uz priložen video testa.

Teleskopi diljem svijeta i nekoliko njih u svemiru, odmah su nakon udarca usmjerili svoju pozornost na mjesto sudara. Promatrat će koliko je utjecaj udarca promijenio putanju asteroida Dimorphosa.

Izdvojeni članak

NASA snimila prve jasne fotografije Neptunovih prstenova nakon 30 godina, pogledajte ih

‘Nikad prije nismo imali tu mogućnost’

Kako prenosi The Verge, cjelokupni sudar bio je prvi dio eksperimenta planetarne obrane, odnosno pokušaja da se vidi hoće li čovječanstvo jednog dana moći preusmjeriti putanju asteroida koji ide prema Zemlji.

– Ulazimo u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost zaštititi se od nečega poput opasnog udarca asteroida. Kakva nevjerojatna stvar. Nikad prije nismo imali tu mogućnost, rekla je Lori Glaze, direktorica NASA-inog Odjela za plantarne znanosti.

U čast ove misije, ako u Google upišete ‘NASA DART’, prikazat će vam se simpatična animacija sudara u asteroid, nakon čega će vam se ekran ‘nakriviti’. Evo kako to izgleda u praksi.