Pretraga

NASA snimila prve jasne fotografije Neptunovih prstenova nakon 30 godina, pogledajte ih

A- A+

Za Saturnove prstenove čuli su svi, ali manje ljudi zna kako i drugi udaljeni planeti sunčevog sustava također imaju prstenovepr. Jedan od njih je i Neptun, čiji su prsteni teško vidljivi pa su službeno otkriveni tek 1989. godine. No, sada je NASA-in teleskop Webb snimio fotografije koje najjasnije pokazuju Neptunove prstenove u zadnjih 30 godina, a pritom dao i zanimljiv uvid u jedan od Neptunovih satelina, Triton.

neptun

Foto: NASA

Saturn je najpoznatiji planet Sunčevog sustava koji ima prstenove, ali nije jedini. Imaju ih i Jupiter, Uran i Neptun. Neptunove je prstenove sada snimio teleskop Webb, a to su ujedno najbolje slike njegovih prstenova koje smo mogli vidjeti u zadnjih tridesetak godina.

Neptunovi prstenovi nisu veliki poput Saturnovih, ali su i dalje veoma impresivni. Njihovo postojanje je potvrđeno 1989. godine, kada je pored Neptuna prošla letjelica Voyager 2. U međuvremenu su znanstvenici utvrdili kako Neptun ima najvanje pet glavih prstenova, koji se gledajući od unutrašnjosti planeta prema van nazivaju Galle, Leverrier, Lassell, Arago i Adams.

Izdvojeni članak
nasa rover perseverance

Je li ovo otkriće znak života na Marsu? Saznat ćemo tek 2033. godine

Osim Neptunovih prstenova, Webb je snimio i Triton, Neptunov prirodni satelit. Iako sjaji poput zvijezde, riječ je zapravo o zamrznutom dušiku kojim je prekrivena njegova površina. Smrznuti dušik reflektira 70 posto Sunčeve svjetlosti koja dolazi do njega, zbog čega izgleda veoma blještavo. Osim Tritona, Neptun ima još šest manjih satelita, koji su na NASA-inim slikama vidljivi kao sitne točke. Neptunovi mjeseci su Despina, Proteus, Larissa, Thalassa, Naiad i Galatea.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap