Pretraga

Video norijade 2013: U Zagrebu 16 privedenih, Brođani zamaskirani, a Zadrani humani

A- A+

Tridesetak tisuća maturanata je diljem Hrvatske na različite načine proslavilo završetak srednje škole. Najveselije je bilo u Zagrebu i Osijeku, gdje je bila organizirana zajednička proslava uz bogat glazbeni program. U Rijeci i Splitu, ali i u ostalim gradovima prakticiraju se proslave pčo školama. No, ovi veseli događaji su imali i svoju tamnu stranu. U Zagrebu je 16 osoba privedeno, a liječnici su imali više od dvadeset intervencija. U drugim gradovima nije bilo ozbiljnijih izgreda, osim u Koprivnici gdje su maturanti ‘razvalili’ centar grada, a jedna je osoba i privedena zbog narušavanja reda i mira.

Popularnu ‘norijadu’ kako se zove u Zagrebu ili maturijadu, ludijadu u nekim drugim gradovima jučer je imalo oko trideset tisuća maturanata diljem Hrvatske. U Zagrebu je bilo najbučnije, što nije čudno, obzirom da je gotovo četvrtina hrvatskih maturanata (gotovo sedam tisuća) završila srednju školu upravo u glavnom gradu. Organizirane proslave imali su i slavonski gradovi Osijek i Slavonski Brod. U Rijeci su maturanti prošetali krug središtem grada, nakon čega su zabavu nastavili po svojim školama. U Splitu također ne postoji zajednička proslava za sve maturante, nego svaka škola u vlastitom aranžmanu priređuje zabavu.

Preko 20 hospitaliziranih u Zagrebu, u Koprivnici demolirano središte grada

Oko sedam tisuća zagrebačkih maturanata prvo se okupilo na Trgu bana Josipa Jelačića, nakon čega su zabavu nastavili uz glazbeni program na jezeru Bundek. Međutim u općoj razdraganosti i ludovanju, više od 20 maturanata je pretjeralo, pa je završilo na Hitnoj, uglavnom zbog alkoholiziranosti, a nekoliko njih zbog toga što su pogođeni oštrim predmetima.

Njih 16 je privedeno u policijsku postaju zbog vandalizma. Sličan razlog bacio je sjenu na koprivničku norijadu, gdje je nekoliko maturanata napravilo izgrede u centru grada, a jedan je i priveden.

Izdvojeni članak

Foto i video: Šou na trgu, kupanje u Manduševcu i osječka Quadrilla

Brođani već tradicionalno zamaskirani

U najveća dva slavonska grada Osijeku i Slavonskom Brodu također se organizirano slavio zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja. Osiječani su prvo nešto iza podne plesa,li već deveti put, dvorski ples Quadrillu, a zatim su se preselili na lijevu obalu Drave, gdje ih je prvo zabavljalo nekoliko lokalnih bendova, a na vrhuncu oko 22 sata i riječki Let 3.

Maturanti Slavonskog Broda već nekoliko godina se dobrano potrude oko zadnjeg dana škole. Tako je bilo i ovaj put. Naime za razliku od zajedničkih majica koji imaju učenici završnih razreda u gradovima diljem Hrvatske, Brođani se potpuno kostimiraju, kao na maskenbalu. Nešto poput Osijeka i u Slavonskom Brodu maturante su tijekom dana zabavljali lokalni bendovi, a vrhunac večeri je bio koncert Crvene jabuke.

Kiša omela kupanje na Bačvicama, Zadrani bili humani

U dalmatinskim gradovima se posljednji dan srednje škole, kao i mnoge druge prigode obilježava kupanjem u moru. Ove godine je splitske maturante omela kiša, pa su već u tradiciju ubilježeno kupanje na Bačvicama, zamijenili proslavama u školama, a zatim i u kafićima.

Običaji maturijade ili norijade nalažu i posipanje brašnom i jajima, pa su se tako diljem Hrvatske ove dvije namirnice sipale u potocima. Međutim, zadarski maturanti iz Škole za primijenjenu umjetnost te 4. a razreda Klasične gimnazije odlučili su se brašno i jaja donirati Caritasu, a pulska Medicinska škola koja je iste namirnice poklonila Crvenom križu.

Više tema o norijadi 2013. pogledajte ovdje:

U Dubrovniku ususret norijadi vandali uništili školu

Labinski maturanti bacali petarde u školi, pa ravnatelj otkazao nastavu

Oko pet tisuća maturanata razbija svjetski rekord

U Koprivnici za vrijeme mature demolirali centar grada

Fotogalerija: Norijada 2013