Pretraga

Video: Studenti ne očekuju puno od novog rektora zagrebačkog Sveučilišta

A- A+

Na svečanoj inauguraciji novog rektora zagrebačkog Sveučilišta, koja se jučer održala u Hrvatskom narodnom kazalištu, najviše se diskutiralo o prevelikoj raskošnosti same proslave, ali najavljene su i poneke promjene. Pročitajte što studenti najvećeg sveučilišta mogu očekivati od rektora Damira Borasa i u našem videu pogledajte što o svemu tome misle prolaznici koje smo zatekli ispred zgrade kazališta.

Novi rektor zagrebačkog Sveučilišta jučer je i svečano ustoličen u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta pred više od 500 uzvanika. Inauguracijska povorka krenula je iz zgrade Sveučilišta od kuda su s Damirom Borasom dopješačili i budući prorektori te ostali sudionici.

Izdvojeni članak

Intervju s novim rektorom: ‘Sveučilište planiram učiniti medijski vidljivijim, a svim studentima moja su vrata uvijek otvorena

Glavna tema bila je raskošnost inauguracije

Unatoč medijskoj pompi oko prevelike raskošnosti ova se priredba, osim po stvarno velikom broju uzvanika, nije puno razlikovala od sličnih događaja koji služe za promociju novih upravitelja raznoraznih institucija. Promet na sjevernom dijelu trga preusmjeren je na svega pet minuta, a cijela predstava na pozornici kazališta trajala je oko sat vremena, nakon čega su svi gosti pozvani da ponešto pojedu i popiju.

– Iznajmljivanje HNK koštalo nas je samo 20 tisuća kuna jer su nam iz uprave kazališta izašli u susret. Hranu je donirao Studentski centar, a  Agronomski fakultet u Zagrebu je ustupio svoje vino, pred novinarima se pravdao novi rektor te samo usput najavio ponovno spajanje SC-a sa Sveučilištem u Zagrebu.

Boras najavio veću ovlast, ali i odgovornost dekana

Uz predsjednika države Ivu Josipovića, prije nego li je insignije Sveučilišta predao svome nasljedniku, prisutnima se obratio i rektor na odlasku Aleksa Bjeliš. On je upozorio na tekuće probleme koji bi se trebali što prije riješiti. Posebno je istaknuo problem smještaja i izgradnju kampusa Borongaj.

Osim toga, naglasio je da se treba pronaći brži i efikasniji način poboljšavanja kvalitete obrazovanja na Sveučilištu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta također je zaželio sreću Borasu te mu je ponudio suradnju, ali i istaknuo kako mu ne može obećati dodatnu financijsku potporu. Kratki govor održao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao kako će se u sljedećih četiri godine napokon riješiti problem krova Akademija dramske i likovne umjetnosti.

– U sljedeće četiri godine želja nam je poboljšati kvalitetu pojedinih fakulteta i vratiti nas na liste najboljih svjetskih sveučilišta. Osim toga, nastojat ću ostvariti što bolju komunikaciju s dekanima te ih poticati da preuzmu veću odgovornost pri vođenju svojih fakulteta. Sa 70 tisuća studenata i osam tisuća zaposlenih mi smo peta ili šesta ustanova po broju zaposlenika u Hrvatskoj, prema tome, ne može se u njoj upravljati odozgo već je potrebna podjela poslova, ali i odgovornosti, najavio je Boras.

Izdvojeni članak

Video: Doznali smo što studenti misle o novom rektoru zagrebačkog Sveučilišta

Studenti uglavnom nisu upoznati s promjenama na vrhu Sveučilišta

Promjena na vrhu najvećeg i najstarijeg, zagrebačkog Sveučilišta svakako je važan događaj, a posebno bi se trebao ticati studenata koji se obrazuju u našem glavnom gradu.

Međutim, i uz sve priče o preskupoj svečanosti i zatvaranju prometa vrlo je malo onih koji su uopće znali da se održava svečana inauguracija. Većina prolaznika nije imala pojma što se zapravo događa, a praktički nam nitko nije znao reći kakve bi promjene i eventualna poboljšanja mogli očekivati, a kao problem istaknuli su nedovoljnu informiranost o toj funkciji.

– Što se mene tiče to je najobičniji fikus koji sjedi tu negdje u nekoj zgradi i ne radi ništa. Prema mojem iskustvu studenti nemaju nikakve koristi od rektora, svoje nam je mišljenje objasnio jedan od prolaznika nakon što nam je ispred samog ulaza kazališta priznao kako nema pojma zašto se toliko ljudi i službenih automobila okupilo na Trgu maršala Tita.