Pretraga

Video ubio radijsku zvijezdu, a društveni mediji televiziju

A- A+

Televizija se u svijetu probila pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća i od tada suvereno vlada medijskim prostorom sve do pojave interneta. Video kao njezino najjače oružje i danas je vjerojatno najatraktivniji prikaz naše realnosti, snova i strahova. Međutim, pojava world wide weba komunikaciju podiže na novu razinu, a socijalne mreže brzo i sigurno postaju najvažnija sredstva društvene interakcije. I dok se stariji još uvijek drže televizije, nove generacije dopisuju se s prijateljima, zabavljaju, ali i informiraju uglavnom preko Facebooka, Twittera, YouTubea i sličnih internet alata.

foto: www.dailydot.com

Društvene mreže najveći rast svojih korisnika imale su do 2010. godine, a od tada se broj novih profila sve više smanjuje. Međutim, prema istraživanju u kojem se uspoređuju navike starih i novih generacija, platforme kao što su Facebook, YouTube ili Twitter vrlo brzo bi mogle postati glavni izvor za informiranje javnosti, a već sada su najvažnije ‘medijsko oruđe’ mladih.

Izdvojeni članak

Fenomen Biebera: Kako se postaje zvijezda Y generacije

Televizija mora pronaći svoje mjesto na internetu

Ovaj trend uzeo je maha u SAD-u, a vrlo je izgledno da će se i kod nas pojaviti s nekoliko godina zakašnjenja. Prema istraživanju Pew Research Centra, mladi Amerikanci vijesti o predizbornoj kampanji većinom prate preko Facebooka. Tako su predizborne poruke na lokalnim televizijama uglavnom rezervirane za ‘Baby boom generaciju’, dok se millenijalsi u većini informiraju preko društvenih mreža, i to preko mobitela.

Kako bi se spasila od propadanja i televizija će se morati prilagoditi novim trendovima pa pronaći svoje mjesto na internetu, koji traži što kraće video klipove i slabo trpi duže televizijske reportaže s previše sugovornika.

Izdvojeni članak

Generacija Millenialsa najmanje religiozna generacija do sada

Novi pristup medijskom sadržaju

Pripadnici generacije y nemaju vremena ni koncentracije za dublju analizu. Osim toga, preko weba mogu doći do bezbroj informacija pa je teško očekivati da će trošiti previše sekundi na samo jedan događaj, pogotovo ne na ‘pametnom telefonu’.

Koliko društvene mreže postaju nadmoćne u odnosu na ostale platforme pokazuje i podatak prema kojem socijalni mediji ukupno imaju više od dvije milijarde korisnika, a na još uvijek najvećem Facebooku dnevno se pojavi pola milijuna novih korisnika, odnosno, svake sekunde nastane šest novih profila.

Poslušajte parodiju na staru pjesmu iz sedamdesetih, koja je nekada davno žalila za radijom, jer su tadašnja djeca previše ‘visila’ ispred televizije, baš kao što se sada stariji zgražavaju nad mladeži koja neprestano bulji u svoje mobitele.