Pretraga

Mladi mijenjaju tržište rada: Odlaze s poslova koji im ne odgovaraju, važna im je radna atmosfera

A- A+

Zaposlenici generacije Z i milenijalci mijenjaju radna mjesta kakva poznajemo. Novo Microsoftovo istraživanje pokazalo je kako će 49 posto zaposlenih iz generacije Z razmotriti prijelaz na hibridni način rada, a njih 46 posto će vjerojatno raditi na daljinu. Čak 49 posto milenijalaca i pripadnika generacije Z će ove godine razmisliti promjeni poslodavca.

Hibridni rad

Foto: PR

Zaposlenici generacije Z i milenijalci, koji imaju od 18 do 41 godinu, čine velik dio trenutne radne snage. Zaposlenici trenutno procjenjuju isplati li im se posao kojeg trenutno obavljaju. Čak 49 posto zaposlenih milenijalaca i pripadnika generacije Z ove godine razmišlja o promjeni poslodavca, pokazao je Work Trend Index 2022.

Važnost pozitivne radne kulture

Da mladi zaposlenici u velikom broju razmišljaju o promjeni posla nije čudno, jer je Work Trend Index 2022 pokazao da su su milenijalci i generacija Z najskloniji promjeni, iako svi zaposlenici žele više fleksibilnosti. Rezultati kažu da će 49 posto zaposlenih pripadnika generacije Z vjerojatno razmisliti o prijelazu na hibridni model rada na svom trenutnom poslu, a 46 posto će vjerojatno početi raditi na daljinu. Više nego druge generacije zaposlenika, oni visoko cijene slobodu izbora kada i gdje će raditi.

No, samo fleksibilnost nije dovoljna. Osim plaće koja je glavni prioritet, milenijalcima i generaciji Z najvažnije su pozitivna radna kultura (46 posto), pogodnosti usmjerene na njihovu dobrobit (42 posto) i osjećaj svrhe ili smisla (40 posto). Work Trend Index 2022 pokazao je kako su veće šanse da će mlađi zaposlenici otići ako im nešto na radnom mjestu ne odgovara. Gotovo polovica njih u Europi ove će godine vjerojatno će razmotriti novog poslodavca. Daljnjih 31 posto zaposlenika generacije Z će se vjerojatno preseliti i pronaći posao koji im omogućava da rade na daljinu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Spasioci na plažama najčešće su studenti: Ne može baš svatko tko se prijavi dobiti posao

Poslodavci trebaju prilagoditi poslovne prakse

Sve veći priljev generacije Z na tržište rada znači i da će se poslodavci morati prilagoditi njihovim zahtjevima. Da bi privukle nabolje talente – sada i u budućnosti – organizacije trebaju prilagoditi svoje poslovne prakse kako bi ispunile nova očekivanja zaposlenika. Poslovni lideri i voditelji ljudskih resursa zato će morati stvoriti organizacije u kojima se te skupine osjećaju uključeno te imaju osjećaj lojalnosti i svrhe.

– Nemoguće je izbrisati proživljena iskustva i trajan utjecaj svega što smo proživjeli tijekom protekle dvije godine. Osnaživanje menadžera da se prilagode novim očekivanjima zaposlenika pomaže poslovnim sustavima da postave temelje za dugoročan uspjeh. Sjajan alat za pomoć timovima tijekom ove promjene je Microsoft Viva koji pomaže timovima unutar tvrtke ili organizacije da napreduju dajući im preporuke kako poboljšati produktivnost i brinuti o dobrobiti članova tima, komentirala je Ketevan Ratiani, Voditeljica divizije moderno radno mjesto u Microsoft CEE Multi-Country regiji.

Novi načini rada

Uspješno zadovoljavanje potreba zaposlenika zahtijeva promjenu načina razmišljanja za ljudske resurse i poslovne lidere. Uz sve veću važnost koja se pridaje pozitivnoj poslovnoj kulturi i potrebu za fleksibilnošću, lideri će trebati prilagoditi način na koji njihovi timovi rade kako bi osigurali da zaposlenici i menadžeri imaju jasne informacije o svojim ulogama i odgovornostima te jasne informacije o tome kako funkcionira hibridni rad.

Ipak, tek je nekolicina tvrtki (samo 27 posto) uspostavila timska pravila kako bi jasno definirala ove nove norme. Da bi izgradili učinkovite hibridne timove, menadžeri će morati uvesti timska pravila koja utvrđuju ‘zašto’, ‘kada’ i ‘kako’ dolaziti u ured, svrhu suradnje uživo, dogovore o tome kada se okupiti uživo, kao i definiciju pravila hibridnih sastanka te novo osmišljavanje prostora koji će podržati novi način rada.

Pogledajte naš podcast o generaciji Z na tržištu rada: