Pretraga

Video: Učenici zagrebačke gimnazije vozili tačke po školi za dva eura, novac ide u humanitarne svrhe

Vožnja učenika, nastavnika i roditelja u tačkama po školi za dva eura, čarobni napici za 50 centi, izlaz iz zatvora i keksi za euro, šalice za tri eura. Sve to mogli ste dobiti u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji i njihovoj humanitarnoj akciji ‘Kap dobrote’. Ove su godine učenici bili kreativni te je svaki razred predstavljao jedno zanimanje – od vrtlara, znanstvenika, policajaca do influencera. Njihove usluge trebalo je i platiti, no novac ide u humanitarne svrhe.

prva gimnazija kap dobrote humanitarna akcija - učenici slikaju i plešu obučeni u vrtlare

Humanitarna akcija ‘Kap dobrote’ Prve gimnazije | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji ‘Kap dobrote’ učenici zagrebačke Prve gimnazije prikupljali su sredstva koja idu u dva školska fonda – Fond izvrsnosti i Fond solidarnosti. Ove godine na redu je bilo 29. izdanje ‘Kapi dobrote’, a učenici su bar na dva dana mogli biti ono što su oduvijek htjeli – influenceri, vrtlari, cvjećari, arhitekti, umjetnici, kuhari, znanstvenici i policajci. Zanimanja su učenici morali predstaviti videonajavom, najavom uživo i sajamskom prodajom.

Učenike za sajam pripremali – razredni menadžeri

– U ovoj akciji objedinjujemo kreativnost, poduzetnost i humanost. Humanost je oduvijek postojala, kreativnost se ostvaruje ovom temom i angažmanom svih učenika i roditelja, a poduzetnost je svoju dimenziju dobila zbog našeg poduzetničkog predmeta u kojem učenici naše škole vježbaju poduzetništvo u svojim razredima, kazala je na otvorenju drugog dana sajma ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić Brezetić, nakon čega je dvije pjesme otpjevao i školski zbor.

Za sajam učenike su tako pripremali razredni menadžeri koji pohađaju fakultativni predmet Poduzetništvo u ovoj školi. Oni su mjesecima s razredima osmišljavali ponudu, usmjeravali razrede na traženje sponzorstva i donacija te organizirali podjelu rada.

– Nudimo cvijeće, privjeske i hranu. Svaki razred ima svoju temu i po toj temi prodaju svoje stvari, objasnila nam je jedna učenica koja je prodavala stvari učeničke zadruge.

sajam prva gimnazija kap dobrote ljudi okupljeni oko štandova

Sajam ‘Kap dobrote’ Prve gimnazije | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Krug po školi u tačkama, crveni tepih, čarobna pića

Oni su dizajnirali i majice i hudice škole koje su se također mogle kupiti. Jedan razred predstavljao je cvjećare te su se na njihovom štandu mogle kupiti maćuhice, karanfili ili pak suncokretove sjemenke. Nudili su i vaze za 3 eura.

– Prodajemo cvijeće, kolače i limunadu za humanitarne svrhe. Prikupljeni novac ide i za naše učenike koji si ne mogu priuštiti izlete ili bilo kakve druge potrebe, kazao nam je učenik koji je bio cvjećar.

Vrtlari su pak u svojoj najavi plesali na pjesmu crtića ‘Fifi i cvjetno društvo’, a nudili su krug po školi u tačkama za dva eura. Influenceri su šetali crvenim tepihom, a s njima se moglo i fotografirati uz prigodnu donaciju. Policajci su imali i svoj zatvor iz kojeg se moglo izaći za jedan euro, znanstvenici su nudili čarobna pića, a slikari umjetnine. Zadnjeg dana, u petak 31. ožujka održava se i koncert na otvorenom, a kako su učenici predstavili svoja zanimanja na sajmu možete pogledati u našem TikTok videu.

@srednja_hr Kakva humanitarna akcija učenika Prve gimnazije u Zagrebu! 🙌🏻 Više o tome kako nam je bilo na njihovom sajmu pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #humanitarnaakcija #humanitarnisajam #prvagimnazija #gimnazija #ucenici #skola #razred #foryoupage #foryou #fyp ♬ Green Green Grass (Sped-Up) – George Ezra