Pretraga

Vinkovačka srednja škola opremila školu novcem iz EU fondova

A- A+

Poljoprivredno šumarska škola iz Vinkovaca već je po drugi puta na temelju projekta povukla sredstva iz fondova Europske unije. Sudjelovali su u projektu Implementacija novih kurikuluma radi čega su obogatili školu s 218 tisuća eura, koje su već iskoristili za izgradnju sušare za voće. Spomenuta škola je u projektu sudjelovala s partnerima Srednjom strukovnom školom Vinkovci, Privatnom gimnazijom i Ekonomskom školom Katarina Zrinski iz Zagreba te Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast. Porazgovarali smo s ravnateljom Poljoprivredno šumarske škole Marinkom Džakulom i o prethodnim projektima u koju je ova obrazovna institucija bila uključena, kao i o budućim.

Foto: ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr

Poljoprivredna šumarska škola iz Vinkovaca primjer je ustanove koja na pravi način iskorištava potencijale koje nude fondovi Europske unije. Već su s partnerima sudjelovali u natječaju čija je vrijednost projekta bila 1,8 milijuna kuna, a sada su uprihodili još 218 tisuća eura, kroz projekt Implementacije novih kurikuluma te odmah za provedbu praktične nastave napravili sušaru voća. Partneri su im bili Srednja strukovna škola Vinkovci, Privatna gimnazija i Ekonomska škola Katarina Zrinski iz glavnog grada te Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast. Trenutno škola iščekuje rezultate još dvaju natječaja, od kojih je na jednom ostvarena i međunarodna suradnja.

Izdvojeni članak

Upoznajte srednju školu koja zarađuje od svojih proizvoda

Škola već deset godina traži načine za izvlačenje sredstava iz EU-a

Već 2006. godine Poljoprivredno šumarska škola iz Vinkovaca je ostvarila znatan novac iz predpristupnih fondova Europske unije, koji je utrošen za opremu škole. No, da bi došli do sredstava, postupak pripreme dokumentacije, izrade projekta i ostalih pojedinosti, kao i objava rezultata natječaja je trajala tri godine. Dolazak do sredstava, nije nimalo jednostavan zadatak.

– Svakako je komplicirano sudjelovati u natječaju za povlačenje novca iz fondova EU-a te mi samostalno zasigurno ne bi uspjeli u pripremi projekta. Za posljednji smo natječaj imali tri partnera, a za ovaj iz 2006. godine smo aplicirali u partnerstvu s udrugom osoba s invaliditetom Bubamara, na projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna. Na kraju je sredstva dobilo 15-ak sudionika, među njima i mi te smo ih iskoristili za gradnju hortikulturnog te hidroponskog plastenika, koji učenicima služi u praktičnoj nastavi, objasnio nam je ravnatelj Džakula.

Plastenike kao opće dobro, koriste i osobe s invaliditetom iz spomenute udruge, koji prolaze na ovaj način jednu vrstu terapije.

Izdvojeni članak

Najveća srednja škola u državi: “Imamo preko 1300 učenika i više od sto nastavnika, ali sve ide dobro”

Cilj je učenike upoznati sa svim ciklusima proizvodnje

Već smo pisali o Srednjoj školi Petrinja, čiji učenici prehrambenog te voćarsko – vinogradarskog smjera zarađuju novac prodajom proizvoda, koji zatim troše na nabavku novih sirovina, uređaja i opreme. Uz pomoć sušare, slično će moći činiti i Vinkovčani.

– U jednoj turi je moguće osušiti 180 do 200 kilograma voća, ali za sada prodajom, kroz učeničku zadrugu, uspijevamo pokriti troškove proizvodnje i sirovina, budući da škola nema dovoljno svoga voća pa surađujemo s obiteljskim gospodarstvima. Sama ta trgovina, potpuno je lokalizirana u ovom trenutku i iz razloga što nam fali marketinških vještina da bolje razglasimo svoje aktivnosti. No, mi smo škola pa i mi učimo i očekujem da će se i taj segment uskoro poboljšati, rekao nam je ravnatelj Marinko Džakula.

Izdvojeni članak

Upoznajte riječku školu koja je proslavila 386. obljetnicu postojanja!

Poljoprivredno šumarska škola ostvaruje i međunarodnu projektnu suradnju

Sušara bi zbija ubrzo mogla procvjetati, budući da Poljoprivredno šumarska škola čeka rezultate natječaja koji bi im mogao donijeti novu financijsku injekciju od 600 tisuća eura.

– Već smo prošle godine sudjelovali u istom natječaju te nismo dobili sredstva. Uvidjeli smo svoje propuste te smo ponovno aplicirali pa se nadamo dobivanju sredstava, iako u natječaju sudjeluje 30 aplikanata što znači da je konkurencije vrlo jaka, govori ravnatelj Džakula.

Od tih sredstava škola planira podići više od dva hektra vinograda voćnjaka, na zemljištu koje škola već posjeduje, a dio namjerava i otkupiti. Projekt čije dakle rezultate natječaja škola iščekuje dio je IPA programa, a vrijedan je tri milijuna kuna. Kako sudjeluje pet partnera, dolazimo do cifre od 600 tisuća eura. Među partnerima je i srednja škola iz Orašja u Bosni i Hercegovini.

– Nama je cilj da učenici prođu kroz sve cikluse proizvodnje, a eventualnim dobivanjem sredstava, dodatno bi se obogatila praktična nastava, zaključio je ravnatelj Marinko Džakula.