Pretraga

Nastavnici se peticijom bore protiv nasilja u učionicama

A- A+


Izdvojeni članak

Stručnjaci o nasilju među mladima(1) : Nasilnici neće prestati s agresijom bez stručne pomoći

Učitelji i učenici u mnogim školama svakodnevno se suočavaju s nasilničkim ispadima učenika. Uz trenutne pedagoške mjere, mnogima od njih ne može se stati na kraj. Zbog toga je udruga ‘Nastavnici organizirano’ pokrenula peticiju kojom od vlasti traže nove učinkovite pedagoške mjere za sprečavanje nasilnika u razredima.

U suradnji s nastavnicima i učiteljima iz nekoliko škola diljem Hrvatske, udruga ‘Nastavnici organizirano’ pokreće peticiju kojom od nadležnih vlasti traži bolji sustav sprečavanja nasilja u školama. – Želimo sustav učinkovitih pedagoških mjera za koje se nadamo da će pomoći u vraćanju reda u hrvatske odgojno-obrazovne ustanove, poručju nastavnici.

Papirologijom se protiv nasilja ne može

Povod za ovu akciju su sve učestalije vijesti o nasilnom ponašanju kojim se ometa obrazovanje drugih učenika, pri čemu sustav ne predviđa načine njegova suzbijanja.
Jedine mjere suzbijanja nasilja zasad su one papirnate, odnosno birokratske.

To predstavlja samo problem nastavnicima, umjesto potencijalno rješenje. Neredi i neefikasnost u učionicama postaje sve veći problem, čemu svakodnevno svjedoče tisuće učenika i nastavnika.

Za ekstremne slučajeve imamo policiju

Motiv za peticiju nisu slučajevi ekstremnog nasilja.
– Za te slučajeve zadužena je policija i oni nisu izravan povod za ovu akciju. Ako netko ide toliko daleko da napadne nastavnika onda ga nikakav ‘novi pravilnik’ neće u tome spriječiti, kazao nam je Dalibor Perković iz udruge.

Svi profesori mogu se uključiti u peticiju, a kako to učiniti mogu potražiti ovdje.