Pretraga

Vodič kroz više od 250 artikala: Usporedili smo cijene pribora za osnovnu i srednju u sedam trgovina

A- A+

Do početka školske godine 2022./2023. ostalo je samo nešto više od tjedan dana. I dok su neki već obavili kupovinu školskog pribora, neke to tek čeka, a mi smo napravili veliki vodič kroz više od 250 artikala školskog pribora u čak sedam trgovina u Zagrebu. Kao primjer smo uzeli da opremate učenika koji kreće u prvi razred osnovne i učenika koji kreće u prvi razred srednje. Usporedili smo cijene i otkrili gdje možete najpovoljnije opremiti svog školarca.

Foto: srednja.hr

Ovaj tjedan obišli smo sedam nasumično odabranih trgovina u Zagrebu koji nude školski asortiman i napravili veliki vodič za roditelje školaraca koje tek čeka kupovina školskog pribora. Za primjer smo uzeli da naš imaginarni učenik kreće u prvi razred osnovne, a njegov imaginarni brat ili sestra u prvi razred srednje.

Zabilježili smo najjeftinije i najskuplje artikle koje smo zatekli u trgovinama, a ono što nismo vidjeli pokušali smo pronaći u njihovim školskim letcima koji vrijede i tijekom kolovoza i rujna. I dok je u nekim trgovinama ponuda i više nego dovoljna, nismo u svima uspjeli pronaći torbe, ruksake, mape za likovni i kalkulatore, a negdje je nedostajalo stvari poput korektora, šestara, dok kod nekih artikala nije bila istaknuta ili barem nije bila dovoljno dobro vidljiva cijena.

Obišli smo sedam trgovina sa školskom opremom

Izračunali smo koliko će vas koštati pribor za prvašića ako u svakoj trgovini izaberete isključivo najjeftinije, a onda isključivo najskuplje stvari. Isto tako smo napravili i za srednjoškolca. Iako je malo vjerojatno da će netko kupiti isključivo najjeftinije ili isključivo najskuplje proizvode, niti je realno očekivati da će netko kupiti istu količinu proizvoda, u našoj velikoj tablici prikazan je raspon cijena koji će dati detaljniju sliku o troškovima koji očekuju roditelje školaraca.

Ističemo kako je moguće da će cijene nakon objave članka biti drugačije, a u nekim trgovinama je moguće da smo ‘propustili’ vidjeti postoji li možda još neki jeftiniji ili skuplju proizvod. Također valja napomenuti kako u ovaj vodič nismo uvrstili tenisice za tjelesni i školske papuče.

Izdvojeni članak

Poskupljuju udžbenici, Vlada donijela uredbu oko besplatnih: ‘Samo trošak papira povećao se za 80%’

Školske torbe i ruksaci

Torbe za prvašiće nema svaka trgovina od ovih sedam u kojima smo bili, a u nekim trgovinama ponuda je vrlo ograničena. No uspjeli smo u četiri trgovine pronaći torbe ispod 250 kuna, odnosno od 120 pa do 239.90 kuna. Nisu sve imale niti ruksake za srednjoškolce, ali u pet trgovina mogu se pronaći za manje od 200 kuna, točnije od 49.99 pa do 168 kuna.

Bilježnice

Kako naš mlađi imaginarni učenik kreće u prvi razred osnovne, gledali smo cijene crtančica, pisanki A, matematiku 1 i 2 i geometrijske bilježnice. Najpovoljnije crtančice stoje 1.49 kuna, pisanka A također i to u čak dvije trgovina. Matematička bilježnica može se isto tako u dvije trgovin epronaći za 1.99 kuna, dok je cijena najpovoljnije geometrijske bilježnice iznosi 1.39 kuna.

Za starijeg imaginarnog učenika, koji kreće u prvi srednji, potrebno je nešto više bilježnica A4 ili A5 formata. Najpovoljniju A4 bilježnicu pronašli smo za 3.99 kuna, a A5 formata za 2.29 kuna. Neke trgovine u ponudi nisu imale A5 bilježnice.

Izdvojeni članak
učenje - ruksak - učenik

Vlada donijela odluku za iduću godinu: I pojedini srednjoškolci imaju pravo na besplatne udžbenike

Pernice

Za prvašića najviše ima punih pernica, a najpovoljnije smo pronašli za 49.99 kuna, a za ispod 100 kuna ih ima u skoro svim trgovinama. Prazne pernice se mogu pronaći čak i za manje od 10 kuna. Najjeftinija koju smo pronašli košta 7.50 kuna, a najčešće im se cijena kreće oko 30 kuna.

Pribor za likovni

Nemaju sve trgovine mape za likovni, a one koje imaju cijena se kreće od 60 do 69 kuna za 1. i 2. razred osnovne, a iznimka je mapa za likovni koja u jednoj trgovini košta samo 16 kuna, no pitanje je zadovoljava li sadržaj ono što se obrađuje na nastavi. Od vodenih boja, čija je cijena ove godine osjetno viša, može se naći i onih za 7.99 kuna, ali najčešća cijena je oko 30 kuna.

Glinamol ovisi o tome hoćete li kupiti manje pakiranje ili veće, ali cijena u svim trgovinama je od 7.14 kuna pa do 27.90 kuna. Kako se za prvi razred najčešće traže uljane pastele, nismo uvrstili voštane na popis. Cijena za uljane pastele se kreće od 15.80 do 25 kuna.

Pribor za matematiku u srednjoj školi

Osim ako naš imaginarni učenik nema malo bolji kalkulator iz osnovne, morat će si kupiti novi. Nije u svim trgovinama bilo takvih kalkulatora, ali u njih četiri mogu se pronaći za manje od 100 kuna, odnosno od 59.99 do 95.90 kuna. Uz kalkulator će mu trebati i šestar čija se najpovoljnija cijena kreće od 11.99 do 24.99 kuna, ali ima i skupljih do čak 108.80 kuna. Geometrijski pribor može se pronaći u svakoj trgovini koju smo obišli, a najpovoljniji smo pronašli za 5 kuna, dok malo veći geometrijski set u prosjeku košta do 40 kuna.

Sav ostali sitni pribor, od olovke, kemijske, špica, kistova za likovni, omota za knjige i bilježnice, šiljila i ostalog, možete pronaći u našim tablicama za osnovnu i srednju školu. Napomena: tablicu u Excel obliku možete preuzeti OVDJE.