Pretraga

Vojna obuka u školama? ‘Likovi iz srednje ne znaju razliku između č i ć, a oni bi im dali pušku’

A- A+

Vojna obuka, kratka vojna obuka u školama, obvezni vojni rok – ovo je prošlog tjedna bila glavna tema koja je punila ustima političarima sa svih strana. I dok se o tome samo priča kada tu temu netko aktualizira s vremena na vrijeme, ništa se konkretno ne doznaje. Mi smo zato za mišljenje o toj temi pitali naše čitatelje. Rezultati ankete o tome treba li u škole uvesti neki oblik kratke vojne obuke, u kojoj je sudjelovalo više od 2.000 ljudi, pokazali su kako njih 45,95 posto smatra da je to nepotrebno jer postoji dragovoljni vojni rok. No, s druge strane, 54,04 posto ispitanika podržava uvođenje vojne obuke u nekom obliku.

vojnici u uniformama

Foto: Screenshot | TV student

Obvezni vojni rok ukinut je 2008. godine i od tada pa do 2021. obučeno je oko 10.000 dragovoljaca. Sa sve većim tenzijama u svijetu i sve većim brojem ratova, ali i s ulaskom u superizbornu 2024. godinu, političari su ponovno aktualizirali temu oko vojnog roka, odnosno vojne obuke. Pokretač ove teme bio je saborski zastupnik i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić koji je predložio da se u škole uvede predmet kratke vojne obuke.

Nakon toga pojavili su se razni medijski napisi o tome da se već planira uvođenje vojne obuke u trajanju od mjesec dana, a MORH je potvrdio da radi na realizaciji vojne obuke izvan okvira dragovoljnog vojnog osposobljavanja. No, ništa konkretno se o tome se još uvijek ne zna i pitanje je hoće li i kada to uopće zaživjeti. U našoj anketi smo ipak odlučili provjeriti kakvo je mišljenje naših čitatelja o toj temi, odnosno konkretno – treba li u škole uvesti neki oblik kratke vojne obuke?

Više od polovice ispitanika slaže se s uvođenjem nekog oblika vojne obuke, bilo u škole ili na državnoj razini

U anketi su sudjelovale 2.122 osobe. Najviše odgovora, njih 975 što je 45,95 posto, bilo je protiv uvođenja vojne obuke u škole jer u Hrvatskoj postoji dobrovoljni vojni rok. Da je vojna obuka u školama nepotrebna i da bi bilo bolje da se vrati obvezni vojni rok slaže se 438 ispitanika, odnosno njih 20,64 posto. Nešto manje ljudi, njih 407 što je 19,18 posto, smatra da je vojna obuka u školama potrebna i da mladi trebaju znati baratati oružjem. Najmanje glasova bilo je za opciju uvođenja vojne obuke u škole, ali samo zbog discipline i bez oružja. S tom tvrdnjom složilo se 302 ispitnika, odnosno 14,23 posto.

No, sagledamo li širu sliku, u našoj anketi je zapravo više onih koji smatraju da je nekakav oblik vojne obuke, bio on kao predmet u školi ili u obliku vraćanja obveznog vojnog roka. Za uvođenje obveznog vojnog roka, uvođenje vojne obuke u škole s ili bez oružja, slaže se 1.147 ispitanika što je 54,04 od ukupnog broja ispitanika.

Rezultati ankete ‘Treba li uvesti kratku vojnu obuku u škole’ u 10 sati na dan 24. siječnja 2024. | Foto: Screenshot srednja.hr

‘I onda da netko s tom puškom krene trčati po školi…’

Na našim društvenim mrežama mišljenja su jednako podijeljena, pola ih je za to da mladi trebaju imati vojnu obuku, a pola je protiv prisilnog nametanja vojne obuke. No, razlozi i s jedne i s druge strane su različiti.

– Nije dosta što pojedini mlate i cipelare koga stignu, taman ih još treba naučiti oružjem baratati pa neka ubijaju, a roditelji će biti ponosni. I onda da netko s tom puškom krene trčati po školi, bio je jedan od komentara na ovu temu, a osoba se referirala na brojne slučajeve nasilja u školama, ali i izvan nje.

Oni koji se protive uvođenju vojne obuke u škole dodali su kako današnjoj djeci prije svega treba psiholog, a ne puška. Također, smatraju kako bi se s oružjem dogodio i scenarij sličan beogradskom prošle godine kada je učenik s puškom došao u školu i ubio nekoliko učenika te zaštitara.

– Likovi 4. razreda srednje ne znaju razliku između č i ć, a oni bi im dali pušku u ruke, komentirao je naš pratitelj na Instagramu.

Izdvojeni članak
vojni kadeti koji drže puške u pozdaini i pavkle kalinić naprijed crno.bijele boje

Ideje o vojnoj obuci se samo nižu: ‘Treba skratiti 4. srednje i pomaknuti fakulteta’

Učenici na društvenim mrežama rekli kako bi bilo baš ‘cool’ probati rukovati oružjem

Oni koji su suprotnog mišljenja, odnosno da bi učenicima dobro došla vojna obuka kao i to da nauče baratati oružjem, najčešće kao razlog navode situaciju koja se zbiva u svijetu gdje je sve više ratova te da bi bilo dobro da Hrvatsku ima tko braniti ako bude napadnuta. Uz to, najčešće kao razlog toga da su za uvođenje vojne obuke navode da djeci nedostaje discipline i da bi ju uz vojnu obuku ‘konačno dobili’, a neki smatraju kako se bez vojske ne može postati pravim muškarcem.

– Pravo je pitanje treba li muško nakon srednje škole ići u vojsku? Odgovor je da, naravno da mora. Ili će biti slabić do kraja života. Straža usred zime liječi divlji mladenački duh, glasio je jedan komentar na našoj Facebook stranici.

Na Instagramu su se javili i mladi koji su rekli kako bi velika većina njih zapravo voljela probati rukovati oružjem i kako bi to bilo baš ‘cool’. No, ima i onih koji se generalno slažu s idejom, ali ne i s načinom na koji se misli provoditi.

– Kao civilni za preživjeti, spasiti druge, informirati se itd. – da. Za ući u glavi djeci kako bi se populariziralo i glorificiralo definitno – ne. A zicer neće uzeti priliku da im stave u glave kako je vojska fora i ‘cool’ i bit ćeš uredan itd. A ne objasne da idu na režim koji ih uči poslušnosti, ne preispitivanju itd., naveo je jedan naš čitatelj.

Neki su se prisjetili kako su u vrijeme dok su oni išli u školu imali predmet i učili osnovne vojne stvari, poput rastavljanja puške i bacanja ručne granate. Istog predmeta su se prisjetili i građani koje smo zatekli na glavnom trgu u Zagrebu, a što su nam sve rekli možete pogledati u videu ispod.