Pretraga

Volite čokoladu? Kakao uglavnom dolazi s plantaža na kojima rade djeca, danas se globalno borimo protiv toga

A- A+

Iako je mnogima to u zapadnome svijetu nezamislivo, oko 160 milijuna djece globalno podvrgnuto je dječjem radu. To znači da je svakom desetom djetetu na svijetu, u dobi 5 godina ili iznad, uskraćeno djetinjstvo, nerijetko i obrazovanje, a u određenom postotku slučajeva i – ugrožen život. Danas na Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada podsjećamo da posljednje dvije godine, suprotno dvadesetljetnom trendu, bilježimo rast broja djece koja su prisiljena raditi.

dječji rad

Foto: Unsplash; Zeyn Afuang

Danas, 12. lipnja obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Pojava je to koja, premda više nije zastupljena kao u prošlosti, i dalje predstavlja značajan problem.

Što je dječji rad?

Prema Međunarodnoj organizaciji rada (ILO), dječji rad predstavlja eksploataciju djece u dobi od 5 do 17 godina kroz bilo koji oblik rada koji im oduzima djetinjstvo, onemogućuje da redovito pohađaju nastavu te im mentalno, fizički, društveno i moralno čini štetu. Zemlje diljem svijeta dječji su rad zabranile zakonima, iako, naglasimo, to se ne odnosi na sve tipove rada, već samo one iznimno štetne. Primjerice, djeca umjetnici – pjevači, glumci, modeli – u zapadnim zemljama mogu, uz suglasnost i autorizaciju roditelja, raditi i zarađivati novac.

Dječaci raznosili novine po 12 sati dnevno

Dječji rad postoji, takoreći, otkako je čovječanstva. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, prema publikaciji UNICEF-a, izuzetan je broj djece u dobi od 5 do 14 godina u zapadnim europskim zemljama i njihovim kolonijama bio podvrgnut radu. Više su, dakako, bila pogođena djeca u siromašnijim obiteljima. Ako ste ikada pogledali neki američki film snimljen potkraj prošloga stoljeća, sigurno ste primijetili motiv djece koja dostavljaju novine.

I dok je to obično predstavljeno simpatično, činjenice govore da su krajem pretprošlog i početkom prošlog stoljeća, dječaci kolporteri koji su dostavljali novine radili nevjerojatno iscrpne smjene u trajanju od 12 sati. Kako je obrazovanje postajalo dostupnije i kako su zakoni mijenjali, postotak djece koja su radila počeo je opadati da bi danas došao do zanemarivog udjela u razvijenim zapadnim zemljama i SAD-u.

Svako deseto dijete na svijetu podvrgnuto je radu

Danas je u razvijenim, bogatijim dijelovima svijeta, u koje spada i Europa, nezamislivo da djeca od pete godine rade – i to fizički teške te opasne poslove. No, podaci pokazuju da je to svakodnevica u brojnim siromašnim zemljama. Prema procjenama Međunarodne organizacije rada (ILO) iz 2020. godine, 160 milijuna djece diljem planete bilo je podvrgnuto dječjem radu. Drugim riječima, gotovo svako deseto dijete na ovoj planeti obavlja plaćeni posao. Više od trećine te djece uopće ne ide u školu niti pohađa neki oblik formalnog obrazovanja ili nastave.

Najviše zaposlene djece nalazimo u zemljama supsaharske Afrike, gdje se postotak penje i do gotovo 87 posto zaposlene djece, od čega 39 posto na po život opasnim poslovima. Daleko najzastupljeniji sektor je poljoprivreda. Čokolada koju na policama supermarketa nalazimo za tek nekoliko kuna u velikom je broju slučajeva proizvedena upravo od kakaa koji dolazi s plantaža gdje, među ostalim radnicima, rade i djeca.

Opet se povećava incidencija dječjeg rada

U posljednjih dvadeset godina značajan je napredak postignut na ovom polju. Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), broj djece podvrgnut dječjem radu globalno se, u periodu između 2000. i 2020. smanjio za čak 85,5 milijuna. Međutim, uslijed povećanja siromaštva, do kraja bi ove godine moglo doći do povećanja broja djece podvrgnute prisilnom radu, bilo plaćenom ili neplaćenom, i to za čak 8,9 milijuna.

Prošle smo godine, po prvi put u dvadeset godina, na globalnoj razini doživjeli porast broja djece podvrgnute radu, a taj bi se trend, prema procjenama stručnih organizacija, mogao nastaviti i ove godine. Jedan od ciljeva održivosti UN-a u potpunosti je iskorijeniti dječji rad do 2025. godine.