Pretraga

Popularni YouTuber u Africi izgradio sto bunara s pitkom vodom: ‘Djeca su umirala zbog prljave vode’

A- A+

YouTuber James Donaldson, poznatiji kao MrBeast, sa svojim je prijateljima posjetio nekoliko država Afrike u čijim je selima izgradio stotinu bunara s pitkom vodom. Naime, u brojnim afričkim selima, jedini izvor vode su rijeke čija je voda prilično onečišćena i kod svih stanovnika, osobito kod djece, izaziva teške probavne smetnje i značajno im skraćuje životni vijek. Osim što je u sela doveo pitku vodu i dao postaviti slavine u blizini škola, neke je škole opremio novim računalima, projektorima, namještajem i knjigama, a djeci je poklanjao lopte i bicikle.

MrBeast u djeci daje vodu

MrBeast djeci daje vodu iz slavine | foto: Screenshot/YouTube

Popularni YouTuber MrBeast, u brojnim je selima diljem Afrike dao izgraditi ukupno sto bunara i tako mještanima omogućio da od sada konzumiraju samo pitku vodu, a ne onu iz rijeka i drugih izvora koja je onečišćena i sadrži prilično opasne bakterije. Prva država koju je posjetio bila je Kenija u kojoj je, u 12 sela dao napraviti 59 bunara, odnosno vodotornjeva. Mještani svakog sela priredili su mu veliku dobrodošlicu, a seoska učiteljica ga je i odvela do prljave i mutne rijeke iz koje svi stanovnici piju vodu.

– Učenici često imaju probavne smetnje i infekcije poput trbušnog tifusa upravo zbog vode koju piju. Trudimo se sanirati vodu i ukloniti što više bakterija, ali pogledajte kako je prljava, to ne pomaže. Na kraju krajeva, moramo piti vodu kakva god da je, rekla je jedna od seoskih učiteljica.

Djeca do izvora moraju pješačiti kilometrima po jako opasnim putevima

MrBeast je dodao i kako su životi djece, baš zbog ovakve vode ugroženi te da često umiru od raznih infekcija. Također, u brojnim selima djeca moraju kilometrima pješačiti do izvora i to često po jako strmim i nesigurnim putevima na kojima postoji veliki rizik od ozljeda. Jedan stariji učenik je rekao kako se svaki dan ustaje oko 4 sata ujutro kako bi donio vodu za školu. Treba naglasiti kako je i povratak kući s izvora puno teži jer svaki kanister s kojim djeca idu po vodu, kada se napuni, teži nešto manje od 20 kilograma. Kako bi došli do pitke vode, strojevi su morali kopati do otprilike 30 metara u dubinu.

– Nakon što voda izađe iz tla, pohranjuje se u ogromne bačve koje se ugrađuju u vodotornjeve. Nakon toga, ovo selo i sva okolna sela će imati pitku vodu. To, također, znači da će imati i vodu pod pritiskom što će im omogućiti da imaju slavine i tuševe te da odjeću više ne moraju prati na rijeci, objašnjava MrBeast.

Naravno, nakon što su u sela doveli pitku vodu, postavili su i slavine kojima se svi mogu koristiti. Postavljene slavine na dan vodom mogu opskrbiti ne samo 400 školaraca nego i cijelo selo oko škole. Dok su gradili bunare, jednu su školu opremili i s novim računalima, novim namještajem, a postavili su i police koje su ispunili novim knjigama. U svaku učionicu su stavili i bijele ploče te projektore. Također, svakom učeniku i učenici su poklonili nogometnu loptu.

– Mnogi bi pomislili da bi, za pothvat ovakvog razmjera, bili potrebni resursi i financiranje na razini vlasti, ali to nije istina. Rješavanje ovog problema je moguće i nešto čemu bi cijelo čovječanstvo trebalo težiti, rekao je YouTuber.

Izdvojeni članak
studentica iz srbije koja volontira u africi s učenicima i kanta koja predstavlja wc u školi

Studentica iz Srbije otišla volontirati u Afriku: ‘Ove dvije kante su WC u školi gdje predajem’

U jednom selu su izgradili novi most, a učenicima su poklonili nove bicikle

U jednom od sela, osim nečiste vode, naišli su na još jednu veliki problem, a to je oronuli drveni most koji povezuje dva dijela sela od kojih se u jednom nalaze kuće, a u drugom škola i bolnica. Taj most, svaki puta kada je kišna sezona, rijeka doslovno odnese pa mještani nemaju pristup potrebnim institucijama. No, bez obzira na loše stanje mosta, mještani, uključujući i djecu, ga svejedno prelaze jer moraju što često uzrokuje brojne ozlijede, a nekoliko osoba je zbog toga izgubilo život. Ovaj influencer i njegovi prijatelji smatraju kako je to prilično šokantno i apsolutno neprihvatljivo pa su izgradili novi, stabilniji most koji će služiti generacijama.

U Zimbabveu su posjetili lokalnu bolnicu u kojoj se mjesečno rodi oko 50-ero djece, a bez obzira na trudnoću, majke svaki dan nekoliko puta moraju pješačiti gotovo dva kilometra do rijeke kako bi kući donijele vodu koju, u teškim spremnicima, moraju nositi na glavi. Osim što su, u ovo selo doveli vodu, svakom učeniku i učenici su poklonili i novi bicikl. Na jedan od vodotornjeva u selu, ugradili su i solarne panele koji su mještanima omogućili da lakše navodnjavaju svoje vrtove i raspoređuju vodu za svoje životinje. Pitku vodu doveli su još i u sela u Ugandi, Somaliji i Kamerunu.

– Ovo putovanje i izgradnja izvora pitke vode, pokazali su mi koliko je ona važna za život, gospodarstvo i bolnice. Sretan sam što će ovaj projekt djeci omogućiti da žive duge, zdrave i sretne živote.  Znam da je čudno što jedan youtuber radi ovakve stvari, ali očito to nitko drugi ne želi napraviti pa moramo mi, zaključio je MrBeast.