Pretraga

Vraća li se u Hrvatskoj obvezni vojni rok? HDZ-ovac: ‘Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija’

A- A+

Još je 2007. Sabor, na prijedlog HDZ-ove Vlade, ukinuo obvezu služenja vojnog roka zbog nedovoljnog odaziva ročnika. U godinama koje su uslijedile bilo je puno ideja o njegovu povratku, a ovih dana, zbog rata u Ukrajini, ova priča ponovno se vratila u fokus. Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, potvrdio je kako se o povratku vojnog roka u HDZ-u razgovaralo te je stava da je to jedna od ozbiljnijih opcija.

vojska

Screenshot: YouTube; Ministarstvo obrane RH

I dalje traje ruska agresija na Ukrajinu koja je započela 24. veljače. To je u fokus javnih rasprava ponovno vratilo temu o uvođenju obveznog vojnog roka, a HDZ-ovac Branko Bačić danas je potvrdio kako se o to tome razgovaralo u vladajućoj stranci.

Bačić o vraćanju obveznog vojnog roka: ‘Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija’

Na pitanje hoće li Vlada razmišljati o povratku vojnog roka, Bačić je na N1 televiziji rekao:

– Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija, o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s potpredsjednikom Medvedom. To je opcija o kojoj treba razgovarati, kazao je Bačić za N1.

Bačić je u svom gostovanju u programu N1 televizije naglasio da se sigurnosna situacija u Europi i u svijetu mijenja.

– Ono što smo držali nezamislivim, rat u Europi, danas se događa. To nas upućuje na drugačija promišljanja o strateškoj sigurnosti države. Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Uz to, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnosti. Bilo je i ranije riječi o uvođenju obveznog vojnog roka, kratkoročnog, sedam-osam tjedana, dva-tri mjeseca, da se završi ta osnovna obuka, a kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni, imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojci, rekao je, među ostalim Bačić za N1.

Izdvojeni članak
Ministar obrane dr. sc. Mario Banožić

Ministar Banožić kaže da građani žele vraćanje vojnog roka, a da su to najčešće – roditelji

Do sada su ovakve ideje neslavno propadale

Podsjetimo, ovakve ideje u javnosti su se pojavljivale više puta u zadnjih nekoliko godina, ali su propale. Prije pet godina pojavila se tako ideja da će Ministarstvo obrane u 2018. pokrenuti pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a da bi od 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj. Tada je obavezna obuka planirana za mladiće, dok bi djevojke mogle birati žele li u vojsku.

To nije zaživjelo, ali je prošle godine ministar obrane Mario Banožić najavio povratak obveznog vojnog roka. Tada je tvrdio da istraživanja kažu kako je gotovo dvije trećine građana za uvođenje obveznog vojnog roka. Naknadno se pokazalo da uopće nije riječ o istraživanjima, nego običnim anketama na portalima.

Samo dan kasnije premijer Andrej Plenković demantirao je svog, još uvijek aktualnog ministra Banožića. Putem društvenih mreža Plenković je slao poruku da je ‘ministar krivo shvaćen’, kako ‘te teme nema’ i da ‘uvođenja obveznog vojnog roka neće biti’. Hoće li to i ovoga puta biti još jedna propala ideja, pokazat će se u narednom razdoblju.

Sudjelujte u anketi:

Treba li se u Hrvatskoj vratiti služenje obaveznog vojnog roka?