Pretraga

Vrste koje uspijevaju samo u tramvajima ZET-a

A- A+

Javni prijevoz je kao magnet za specijalne situacije i ponekad se čini kao da se najbolje od čudnog skuplja baš u plavim tramvajima i autobusima Zagreba. Podijelili smo putnike ZET-a u par kategorija, koje su dobro poznate svim korisnicima usluga Zagrebačkog električnog tramvaja.

Opustite se i krenite s nama u putovanje po svojoj memoriji. Ako samo malo dublje posegnete shvatiti ćete da ste u zadnjih par dana skoro sigurno sreli sve aktere naše male analize.

Čudaci

Ulazak u tramvaj u Zagrebu ponekad izgleda kao prolazak kroz ormar u Narniju. Nikada ne znaš kakvo mitsko biće će te dočekati. Ponekad je odmah s vrata jasno da neće biti dosadno dok se vozite do svoje destinacije. Ako čujete glasni monolog u kojem je svaka treća riječ ‘lopovi’, ‘Tuđman’, ‘komunisti’ onda vam je jasno da će vas zabavljati takozvani derač. Ova čudna biljka je izabrala baš vaš tramvaj kako bi izložila svoje viđenje ‘belosvetske’ zavjere. Pozorno slušajte jer se u ovim pripremljenim predavanjima zna naći pokoji citat koji bi vas mogao nasmijati do suza.

Glasna dječurlija

‘Prijatelju oprosti, nisam znao da je ovo tvoj tramvaj, evo budem ja izašao na sljedećoj stanici pa se ti nastavi derati kao blesav’. Ovo je rečenica koja prva pada na pamet kada sjednete i shvatite da dijelite tramvaj s grupicom kojoj je razina hormona na najvišoj razini u životu, te kako se moraju izražavati deranjem, vrištanjem, guranjem i skakanjem. Ipak, ovu fazu smo svi prošli tako da za njih imamo još donekle razumijevanja.

Izdvojeni članak

Kako kontrolori ZET-a krše zakon

Napaljeni

Jasno je da si mlad i da jako voliš svog partnera, ali zar baš cijeli tramvaj mora gledati unutrašnjost vašeg ždrijela? Posebno jedno mjesto zaslužuju oni parovi koji imaju potrebu započeti predigru između još 30-tak ljudi. Vrhunac je kada dotični par počne ispuštati zvukove i strastveno dijeliti slinu. 

Miss tramvaja

Kada padne mrak nad zagrebačke pruge velika stakla tramvaja postanu savršena zrcala za sve dive koje si doma ne mogu priuštiti ogledalo veće od onog koje stane u torbicu. Iako bi mislili da je će ih pun tramvaj obeshrabriti u njihovom poziranju one prkose pogledima stranaca. Zapravo, iako je ne moguće ući u glavu ove vrste, možemo samo zamisliti kako one zapravo vjeruju da čine dobro djelo ‘uljepšavanjem’ mrkog tramvaja svojim uggs čizmama i napućenim usnama.

Smrdljivci

Ova skupina iznikne u tramvajima baš negdje u doba kada i prvo proljetno cvijeće izlazi iz zemlje. Posebno je fascinantno što godišnje doba koje pamtimo po najljepšim mirisima moramo asocirati s onima kojima bi trebalo biti zakonom zabranjeno primanje za bilo koji rukohvat iznad pasa. Apsurdno je da neki ljudi ne shvaćaju da taj oblak smrada koji putuje oko njih cijeli dan ne dolazi iz atmosfere, već da su izvor tokstičnosti za sebe i suputnike u tramvaju baš oni. 

Izdvojeni članak

Budućnost ZET-ove kontrole

Starci

Iako bi se o ovoj najzastupljenijoj vrsti u javnom prijevozu mogle knjige pisati, mi ćemo se orijentirati na nekih par najpoznatijih primjera. Sprinteri su posebno česti u zagrebačkim tramvajima. U trenutku kada se otvori slobodno mjesto na drugom kraju vagona sva bol nestaje, te se cijeli put prelazi u par sekundi. Posebno je zanimljivo kada se društvo postroji na glavnom zagrebačkom trgu. Nećemo isključiti mogućnost da postoji negdje pravilo da je najbolji penzioner onaj penzioner koji uđe u tramvaj i sjedne, prije nego uopće bilo tko izađe iz njega. 

Druga neizostavna ekipa su gunđala. Kad su oni bili mladi zemljom su hodali bogovi, a teklo je med i mlijeko, te što je najvažnije, svi su se ustajali starijima. Malo tko od njih će vam otkriti da često nisu ni imali za kartu, te da su se mnogi vozili na braniku s vanjske strane tramvaja. Bili su posebno pristojni kada bi ih policajac pendrekom skidao na zavoju iz Draškovićeve u Jurišićevu. 

U konačnici jednu stvar se nikako ne možemo požaliti, da je u zagrebačkim plavim tramvajima ikad dosadno. Ako se oboružate s dosta strpljenja možda se možete i zabaviti.