Pretraga

‘Za rad spremne’: Mladim djevojkama i ženama u Hrvatskoj dosta diskriminacije

A- A+

Iako bi mnogi zavidili mladim ambicioznim djevojakama, koje su diplomirale i spremne su za tržište rada, a imaju veliku želju stvoriti karijeru – situacija je daleko od realosti. Osim što je nezaposlenost u Hrvatskoj najveća u povijesti naše domovine, dodatno opterećenje je to što mlade žene imaju dva dodatna problema, a to je taj što su mlade i što su ženskog spola.

Nezaposlenost mladih popela se na preko 50 posto, a situacija nimalo ne obećava. Zbog ove najviše stope nezaposlenosti mladih otkad postoji Hrvatska država, Inicijativa ‘Za rad spremne’ odlučila je djelovati. To su mlade žene okupljene zbog svoje dvostruke diskriminacije – po rodnoj i po dobnoj osnovi one su isključene iz mnogih natječaja za posao.

Izdvojeni članak

Broj nezaposlenih mladih ruši sve rekorde

Mlade, nezaposlene i žene – dobitna kombinacija za tešku budućnost

– Gotovo sve mjere koje su ministarstva donijela kako bi se smanjila nezaposlenost mladih služe kao podrška stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno takozvanom ‘volontiranju za 1.600 kuna, objašnjavaju iz ove inicijative.
Ove mlade žene i djevojke tvrde da ova mjera ‘volontiranja’ pogađa više žene nego muškarce i to zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada.

Razlog je jednostavan. Naime, djevojke čine većinu studentske populacije na društvenim i humanističkim fakultetima, s čijim diplomama kasnije teže pronalaze posao, dok mladići s diplomama tehničkih fakulteta lakše dolaze do radnog mjesta i ono je najčešće bolje plaćeno.

Osim toga, mlade žene poduzetnici nailaze na problematičnu kulturu poduzetništva kad žele pokrenuti vlastiti biznis.

– Nisu svjesni da kod djeojvaka ne postoji mnogo mogućnosti za pokretanjem vlastitog posla, pišu djevojke koje su ‘Za rad spremne’.

Izdvojeni članak

Dobna diskriminacija: Ne mogu dobiti posao jer nemaju radnog iskustva! A gdje da ga steknu?

Skupit će potpise za nadležne institucije

Kad se svim navedenim nedaćama s kojima se suočavaju hrvatske žene i djevojke doda i ona o očitoj diskriminaciji pri zapošljavanju, gdje muškarci imaju prednost da se zaključiti da danas nije lako biti mlada, ambiciozna i nezaposlena Hrvatica.

Zbog svega toga djevojke okupljene u inicijativu ‘Za rad spremne’ odlučile su u subotu na zagrebačkom Zrinjevcu od 10 do 13 sati skupljati potpise ispod pisama koje će simbolički poslati ministarstvima kako bi ih senzibilizirali i naposlijetku uvjerili, da ovaj problem jako važan.

Iza inicijative stoje sudionice projekta Mlade žene mijenjaju svijet, koju u Hrvatskoj provodi nevladina, feministička organizacija CESI.

Cijeloj akciji možete se pridružiti putem Facebook stranice na ovoj poveznici.