Pretraga

Broj nezaposlenih mladih ruši sve rekorde

A- A+

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je broj registriranih nezaposlenih osoba u mjesecu veljači, a objavljene brojke dokazuju kako je situacija sve gora te jako zabrinjavajuća. Već u siječnju smo pretekli najveći broj radno sposobnih Hrvata na burzi rada u posljednjih 11 godina, a nakon samo 30 dana bez posla je ostalo još tri i pol tisuće ljudi, zbog čega trenutno broj nezaposlenih iznosi vrtoglavih 375 400, od čega čak trećina otpada na mlađe od 24 godine.

Podaci za veljaču koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio na svojoj internetskoj stranici nisu nimalo optimistični. Naime, broj registriranih na burzi rada povećao se za oko tri i pol tisuće, zbog čega na Zavodu priliku za posao traži 375 400 Hrvata.

Izdvojeni članak

HZZ: Najviše nezaposlenih Hrvata u posljednjih 11 godina

Usporedbom trenutno objavljenih podataka i onih iz prosinca prošle godine, vidi se da je u novoj 2013. bez posla ostalo oko 17 tisuća Hrvata te da se situacija iz mjeseca u mjesec sve više pogoršava, drugim riječima red na HZZ-u je sve veći.

Prije točno godinu dana u ovo vrijeme broj nezaposlenih na burzi rada bio je za 30 tisuća manji, a još uvijek je bez posla više žena nego muškaraca. Što se tiče mladih do 24 godine, broj registriranih na burzi rada koji spadaju u tu dobnu skupinu čini trećinu od ukupnog broja.

Budući da je stanje već u siječnju bilo najgore u posljednjih 11 godina, povećanje od tri i pol tisuće novih ljudi koji su ostali bez posla dokazuje kako se situacija na Zavodu ne poboljšava.

Mrsićeve mjere zaposlile 13 tisuća mladih

Od kad je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uveo mjere za poticanje zapošljavanja, oko 13 tisuća mladih Hrvata iskoristilo je mogućnost da se zaposli na godinu dana uz mjesečnu zaradu od 1 600 kuna, kako bi steklo radno iskustvo potrebno za trajniji radni odnos.