Pretraga

Zadaci u rukama učenika prije natjecanja

A- A+

dump.hr

Ovogodišnje županijsko natjecanje iz informatike Infokup obilježio je skandal. Naime, ispitni zadaci izašli su na vidjelo prije natjecanja.

Zadaci su procurili na internet, direktnog linka nije bilo, već je trebalo upisati umjesto “zupanijsko” u “skolsko” (Zadaci-Skolsko-2012-Osnove-Osnovna.pdf). Ukoliko otvorite link pred vama će se naći zadaci za natjecanje, što su vjerojatno napravili i sami natjecatelji kako bi došli do zadataka. Cijela priča počela je kada je na mail Vijeća učenika Grada Zagreba stiglo nekoliko pritužbi potaknutih nagađanjima na forumu forum.infokup. Međutim, tu priči nije kraj. Tijekom natjecanja, vrijeme za rješvanje zadataka produženo je u zadnji čas, neki zadaci su bili dvosmisleni a neki čak i pogrešni.

“Nažalost to se dogodilo. Ne znam na koji način se održavaju natjecanja u drugim županijama, ali ovdje je bilo neregularnosti i tijekom natjecanja”, rekao je za srednja.hr predsjednik Vijeća učenika Grada Zagreba Mihael Salopek.

“Nažalost ne mogu potvrditi tu informaciju, međutim smatram da u RH imamo jako puno talentiranih mladih informatičara u srednjim školama koji su mogli svojom vještinom i znanjem napraviti nešto slično”, rekao je Mihael kada smo ga pitali jesu li učenici sami “hackirali” stranicu i došli do zadataka.  Predsjednik Vijeća dodaje kako će se natjecanje ponoviti, gdje će na regularnost pratiti i sami članovi Vijeća.

Kao točka na i cijele priče je to da će se provesti istraživanje svih natjecanja u Hrvatskoj kako bi se utvrdile potencijalne nepravilnosti i neregularnosti.