Pretraga

Započeo je proces upisa u srednje: Osmaši, provjerite na čemu sve možete prikupiti bodove

A- A+

Ovoga tjedna započeo je proces upisa u srednje škole, a prvi korak kojeg osmaši moraju obaviti prijava je u Nacionalni informacijski sustav upisa u srednje škole. Početak prijave obrazovnih programa, dakle škola koje učenici žele upisati je 8. srpnja. Ovih dana objavljene su i publikacije kroz koje učenici mogu doznati sve o ovogodišnjim upisima, od važnih rokova pa sve do načina prikupljanja bodova za upise.

Foto: Daria Nepriakhina, Unsplash

Prijave i upisi u srednje škole i ove se godine provode elektroničkim putem kroz stranicu upisi.hr, a novost je ove godine da e-adrese škole učenici u školu mogu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, dakle, upisati se mogu i bez dolaska u školu.

Na spomenutoj mrežnoj stranici moguće je doznati i sve informacije o upisima u srednje, a upravo ovih dana objavljena je i publikacija u kojoj osmaši mogu doznati sve o elementima i kriterijima za upis  te načinima i postupcima prijava u sustav kandidata.

Za upis u I. razred srednje škole kandidatima koji osnovno obrazovanje završavaju u redovnom obrazovnom sustavu RH vrednuju se i boduju zajednički, dodatni i poseban element.

Bodovanje zajedničkog elementa

Izdvojeni članak

Proces upisa u srednje počinje već u ponedjeljak: Poznat broj mjesta, pogledajte koji su važni datumi za osmaše

– Zajednički element za upis kandidata u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine čine prosjeci zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis koji je sastavni dio Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi, piše u publikaciji.

Dakle, dva su predmeta za upis već propisana i za svaki tip škole možete ih vidjeti u Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole koji se nalazi pri dnu teksta. Treći predmet važan za upis bira sama škola, pa je zato važno da kandidati prate web stranice škole na kojima će točno biti propisano koji se sve predmeti boduju.

Temeljem zajedničkog elementa kandidat koji želi upisati gimnaziju ili četverogodišnju strukovnu školu može ostvariti najviše 80 bodova.

Kada je riječ o upisu u trogodišnje škole, temeljem zajedničkog elementa učenik može prikupiti najviše 50 bodova.

– Zajednički element za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine uključuje prosjeke zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja te zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik, piše u publikaciji za upise.

Za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine boduje se samo prosjek svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja. Na takav način, moguće je steći najviše 20 bodova.

Dodatni element

Osim poviše navedenog zajedničkog elementa, škole mogu bodovati i dodatni element kojeg čine sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata. Sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata dokazuju se i vrednuju:

• na osnovi provjere (ispitivanja) posebnih znanja, vještina, sposobnosti i darovitosti
• na osnovi rezultata postignutih na natjecanjima u znanju
• na osnovi rezultata postignutih na natjecanjima u organizaciji školskih sportskih društava.

Poseban element

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

Poseban element vrednovanja čini uspjeh kandidata koji su ostvarili u otežanim uvjetima obrazovanja. Kako stoji u publikaciji ua upise, kandidatima će se priznati ostvarivanje isključivo jednoga (najpovoljnijega) od sljedećih prava:

• kandidat sa zdravstvenim teškoćama
• kandidat koji živi uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti
• kandidat koji živi uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja
• kandidat koji živi uz samohranoga roditelja korisnika socijalne skrbi
• kandidat kojem je jedan roditelj preminuo
• kandidat koji je bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi
• kandidat koji je pripadnik romske nacionalne manjine.

Kako najjednostavnije izračunati bodove za srednju?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova najjednostavnije možete saznati koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kandidat može prijaviti najviše šest programa

Početak prijave obrazovnih programa, dakle škola koje učenici žele upisati, je 8. srpnja. U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest programa obrazovanja.

– Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote. Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće, stoji u publikaciji za upis.

Kandidati će tjekom trajanja upisa moći vidjeti i ogledne ljestvice

Izdvojeni članak
Projekt predstavljanja srednjih škola

Online predstavljanje škola: Predstavljamo naš novi projekt koji će olakšati odabir tisućama učenika

Podsjetimo, 12. srpnja, završavaju prijave škola koje provode prijemne ispite, odnosno dodatne provjere. Do brisanja s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjet doći će 21. srpnja, a dan nakon, 22. srpnja završavaju prijave obrazovnih programa i započinje ispis prijavnica.

– Na mrežnoj stranici www.upisi.hr objavljuju se ogledne i konačne ljestvice poretka. Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnoga bodovnoga stanja izračunatoga na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu. To znači da su podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora, unosa rezultata dodatnih provjera, novih prijava i brisanja prijava te promjena prioriteta programa obrazovanja. Dakle, ogledne ljestvice poretka neprestano se mijenjaju. Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene. Kandidat će se naći na konačnoj ljestvici poretka samo jednoga programa obrazovanja na kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta. Ostaje na ljestvicama poretka višega prioriteta na kojima se ne nalazi u sklopu upisne kvote, a na svim ostalim ljestvicama poretka nižega prioriteta se ne prikazuje, stoji u publikaciji za ovogodišnje upise u srednje.

Sve publikacije za upise u srednje s obzirom na kategorije učenika i škola (redovni, učenici s teškoćama, umjetnički programi i odjeli za sportaše te kandidati iz drugih obrazovnih sustava) nalaze se u nastavku. Ispod je trenutno važeći Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole , a pri dnu tog pravilnika je i Popis predmeta posebno važnih za upis za pojedine srednjoškolske programe. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.81 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [554.53 KB]