Pretraga

Zar vam ništa nije sveto? Grad Vukovar studentima ukinuo subvencioniranje prijevoza

A- A+

Grad Vukovar u novoj akademskoj godini neće subvencionirati prijevoz studenata, što bi moglo izazvati nove socijalne potrese. Naime, veliki broj njih studira u Osijeku, do kojeg mjesečni pokaz iznosi 1.100 kuna, što je malo kome jednostavno izdvojiti, a da ne govorimo osiromašenim obiteljima u ovom razorenom grad.

izvor fotografije: Forum mladih vukovarskog SDP-a

Vukovarski SDP je povodom ovog pitanja održao press konferenciju na kojoj su istaknuli kako se oštro protive ukidanju besplatnog prijevoza vukovarskim studentima. Uz to su najavili kako će studenti zbog toga organizirati prosvjede.

Dokazalo se još jednom da mladi nisu prioritet unatoč brojnim parolama kojih su dio

Izdvojeni članak

Student i najmlađi vijećnik Knina odrekao se svoje naknade i uložio ju za prijevoz učenika

– Aktualna gradska vlast često se kune u mlade i napominje da sve čini kako bi ih zadržali, ali ovakvim i sličnim djelima jasno pokazuju da nikada neće shvatiti kako su mladi, obrazovani ljudi pokretači gospodarskog oporavka i oni koji će u bliskoj budućnosti biti nositelji društvene zajednice. Odlukom da se u mjesecu listopadu od strane Grada ne sufinancira prijevoz studentica i studenata još jedan su pokazatelj mladima da su za ovu gradsku vlast oni samo slovo na papiru kad se treba skupljati jeftine političke poene, istakli su iz vukovarskog SDP-a.

Nažalost brojni vukovarski studenti, koji pohađaju osječke fakultete, više nemaju šansu ni za alternativu, koja je primjerice boravak u domu, budući da su natječaji za smještaj odavno zatvoreni.

Prema informacijama koje su predstavnici SDP istaknuli na pressici, sufinanciranje prijevoza za studentice i studente koji studiraju u Osijeku iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna godišnje, za što iz gradske uprave kažu da više nemaju sredstva zbog toga što državna vlast navodno nije dotirala sredstva Vukovar.

– Svjesni teških životnih uvjeta vukovarskih obitelji, moramo ukazati da ukoliko imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1.100 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti, istaknuli su iz Foruma mladih SDP-a.

Da stvar bude gora u Odjelu koji je ukinuo subvencije iznos za plaće narastao preko dva milijuna kuna

Izdvojeni članak

Mislite da su naši nameti smiješni? Sarajevski će studenti biti obavezni kupovati pokaz za javni prijevoz prilikom upisa na faks

I taman kada nakon ove priče shvatite čitavu besmisao svih tih parola i floskula o zadržavanju mladih unutar granica Hrvatske te ulaganju u njih i pomislite kako ne može biti gore, javi se i dodatni detalj, da sve još malo zacrni.

– Zanimljiv podatak iz zadnjeg rebalansa proračuna je da se samo u Odjelu za društvene djelatnosti, iz kojeg se sufinancira spomenuti prijevoz, iznos za plaće zaposlenica i zaposlenika povećao preko 2 milijuna kuna, navode iz Foruma mladih SDP-a.

Povodom prestanka sufinanciranja prijevoza studenata, oglasili su se iz grada Vukovara, precizno zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Najavljuje da će posljedice štednje osjetiti svi, ali evo među prvima su se čini se našli studenti.

Pavliček je izjavio za radio Dunav da je ova gradska vlast odgovorna i da se odgovorno moraju ponašati i prema gradskim financijama. Prema njegovim riječima, na osnovu novog prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji će u Saboru biti donesen do kraja godine, grad Vukovar će do 2020. godine izgubiti više od 15 milijuna kuna na prihodovnoj strani i da je ova mjera bila neminovna.

Pavliček najavljuje još mjera štednje, koju će svi morati snositi. Grad ne želi ukidati sredstva, ali svi moraju biti svjesni situacije. Treba biti realan, jer je grad Vukovar stavio naglasak na obitelji, na vrtićku i osnovnoškolsku djecu koju maksimalno pomaže.

Izdvojeni članak

Odzvonilo redovima ZET-u: Provjerite što morate učiniti da biste koristili učenički i studentski pokaz

Jednostavno, mjeru financiranja prijevoza studenata grad ne može provoditi u ovom trenutku, tako da će doći i do smanjenja plaća zaposlenih u gradskoj upravi i druge mere štednje, ističe Pavliček. Oko 140 studenata s prebivalištem na području grada Vukovara tako do daljnjeg ostaje bez financiranja prijevoza koji grad u jednoj budžetskoj godini košta oko 650.000 kuna, i nije bila konstantna mjera u proračunu i zakonski propisana, već ovisi o financijskim mogućnostima grada. Pavliček navodi da je moguće i vraćanje financiranja prijevoza studentima, ako se financijska situacija bude kretala u pozitivnom smjeru, objasnio je na kraju zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

No, vukovarski Forum mladih SDP-a je odlučan te daje svojevrsni ultimatum gradskoj vlasti.

– Ovim putem pozivamo gradonačelnika Penavu da se čim prije vrati sa službenog putovanja u Australiju i suoči se sa stvarnim problemima u svom gradu. Prema informacijama s kojima raspolažemo gradonačelnik se vraća 9. listopada te ga molimo da ovaj problem riješi najkasnije do sljedeće srijede (11. listopada), inače ćemo biti primorani organizirati prosvjed ispred gradske uprave. Dosta je floskula o mladima i navodnoj brizi vlasti za nas!, oštro zaključuju vukovarski SDP-ovci.