Pretraga

Zastupnik u Saboru izjavio da ‘najviše pedofila ima među trenerima i učiteljima’: Reagiralo Ministarstvo

A- A+

U Saboru je zastupnica Anka Mrak Taritaš otvorila temu po pitanju pedofilije u Katoličkoj crkvi nakon priče o zataškavanju slučaja seksualnog zlostavljanja vezano uz danas pokojnoga župnika u Sotinu, Zlatka Rajčevca. Kritizirala je zastupnike što o toj temi prošlog tjedna nisu govorili u Saboru, ali je kritizirala i Katoličku crkvu na što je reagirali nekoliko zastupnika, a među njima i bivši vjeroučitelj Marin Miletić.

zastupnik i bivši vjeroučitelj marin miletić u saboru

Foto: Screenshot YouTube

Slučaj danas pokojnoga župnika iz Sotina, Zlatka Rajčevca koji nije dočekao suđenje zbog zlostavljanja djece, na dnevni je red ponovno stavila saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš. U Saboru je kritizirala kolege zastupnike koji se o toj temi prošlog tjedna nisu oglasili.

– Zataškavanje pedofilije nije i ne može biti crkvenim dostojanstvenicima na prosudbu. Uostalom, poprilično sam uvjerena da je takvo nešto kazneno djelo. Ono što također nije izvan našeg dosega je ograničavanje utjecaja i moći koju Katolička crkva ima u našem društvu, rekla je u svom govoru Mrak Taritaš.

‘Crkva se upliće u obrazovni sustav’

Osvrnula se na to kako je vrijeme za reviziju tih Vatikanskih ugovora kojima, navodi, Katolička crvka u Hrvatskoj ‘već 25 godina uživa privilegije koje su bez presedana’.

– Upliće se u obrazovni sustav, upliće se u zdravstveni sustav pa čak i u sam Ustav. Mislim da je krajnje vrijeme da te ugovore svedemo na razumnu mjeru i da Katolička crvka dobije mjesto kakvo treba imati, poručila je zastupnica Mrak Taritaš.

Izdvojeni članak
policija, policijski automobil

U Bjelovaru uhićen 61-godišnji pedofil: Lokalni mediji pišu da je profesor u školi

Bivši vjeroučitelj: ‘Najviše pedofila ima među trenerima, učiteljima i profesorima’

Na njene konstatacije reagiralo je nekoliko zastupnika, ali najviše pažnje izazvao je zastupnik i bivši vjeroučitelj Marin Miletić koji je, pomalo skandalozno, izjavio kako najviše pedofila ima upravo u školstvu gdje je nekada i sam radio.

– Uvijek mi je zanimljivo čuti one u kojima čuči mali diktator kao u kolegici Mrak Taritaš koja necijepljenima nije htjela dati da idu u trgovinu po kruh, a sada ovdje difamira Katoličku crkvu. Zanimljivo je da najviše pedofila ima među trenerima, među učiteljima, među profesorima, a onda, nažalost, ima i među različitim duhovnim pastorima, svećenicima i tako dalje, izjavio je Miletić.

Govor Mrak Taritaš i replike možete pogledati u prijenosu Sabora na YouTubeu na samom početku.

Dopuna teksta 29. ožujka 2023. u 16:40

Na Miletićeve izjave reagiralo Ministarstvo obrazovanja

Nakon Miletićeve izjave u Saboru, oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje s gnušanjem odbacuju njegove izjave u kojima je profesore prozvao pedofilima.

– Kao Ministarstvo koje vodi brigu o zaštiti više od 100.000 zaposlenika u odgojno obrazovnim ustanovama dužni smo reagirati na optužbe saborskog zastupnika Mosta Marina Miletića koji je učitelje i profesore optužio za pedofiliju. S gnušanjem odbacujemo ovakve i slične insinuacije nezabilježene u hrvatskom javnom prostoru te vjerujemo da će se uvaženi saborski zastupnik vrlo brzo ispričati svima koje je svojom izjavom optužio i uvrijedio, poručili su iz MZO-a za Index.hr.