Pretraga

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola u Hrvatskoj na upisima 2020.

A- A+

Protekle srijede zaključana je mogućnost odabira srednjih škola u NISpuSŠ sustavu. Dostava prijavnica u škole je u tijeku, a nakon toga liste će biti konačne. Mi smo u međuvremenu doznali koji su gimnazijski i strukovni programi bili najpoželjniji na ovogodišnjim upisima.

Foto: Ivan Božić / srednja.hr

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji rokovi upisa u srednje malo su se oduljili, pa čitav proces još uvijek nije okončan. Od 8. pa sve do 22. srpnja učenici su mogli online prijavljivati srednjoškolske programe koje žele upisati. Ta mogućnost zaključana je u srijedu, kada je započelo ispisivanje prijavnica koje učenici moraju osobno ili elektronskim putem dostaviti razredniku do 24. srpnja 2020. godine u 15:00 sati.

Nakon dostave prijavnica, 25. srpnja bit će objavljene konačne ljestvice poretka. U međuvremenu smo doznali koji su strukovni i gimnazijski programi bili najpoželjniji na ovogodišnjim upisima, prema omjeru kvote i broja kandidata kojima je to bio prvi izbor. Riječ je o službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najpoželjnije gimnazije

Kada je riječ o gimnazijskim programima, najpoželjniji je prema omjeru kvote IBMYP program XV. gimnazije Zagreb. Međutim, prirodoslovno-matematički program MIOC-a tek je 11. prema poželjnosti ove godine.

Dugi najpoželjniji gimnazijski program je dvojezični program jezične gimnazije na engleskom jeziku u XVI. gimnaziji Zagreb, dok je treći najpoželjniji program prirodoslovna gimnazija uz skupinu predmeta na stranom jeziku u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu.

Zanimljivo je za istaknuti i kako se vrlo visoko, na četvrtom i petom mjestu po poželjnosti, nalaze programi prirodoslovno-matematičkih gimnazija u Gimnaziji Pula i Gimnaziji A. Vrančića u Šibeniku.

Najpoželjnije strukovne škole

Kada je, pak, riječ o strukovnim školama, najpoželjniji je bio program automehaničar u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka.

Po omjeru kvote i broja prvih prijava slijedi ga program medijski tehničar u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb. Treći prema poželjnosti ove godine je program kozmetičar u Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu.

Izvor: MZO

Podsjetimo, prijave u jesenskom roku i odabir srednjoškolskih programa započet će 21. kolovoza.


Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola u Hrvatskoj na upisima 2020.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap