Pretraga

Još četiri srednje škole objavile datume prijemnih ispita: Poznato i koji su bodovni pragovi

A- A+

Od ove godine škole više ne moraju zadovoljiti poseban uvjet za provedbu prijemnog ispita, nego ga kao jedan od elemenata koji se boduju na upisu mogu provoditi sve srednje. Da će provoditi prijemne za upise u 2022./23. odlučilo je samo sedam škola i to sve iz Zagreba. Uz Gimnaziju Tituša Brezovačkog i Prirodoslovnu školu V. Preloga, o kojima smo već pisali, još četiri su objavile datume prijemnih – XV. gimnazija, Gimnazija Lucijana Vranjanina te X. i V. gimnazija.

Ilustracija: Pexels

Do ove godine prijemne ispite za upise srednje škole, mogle su provoditi samo one škole koje su u prethodnoj školskoj godini temeljem ostalih elemenata vrednovanja, a koji isključuju izravan upis, upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Ta je odredba uklonjena iz Pravilnika o upisima u srednje, pa već od ove godine srednje škole prijemne mogu provoditi bezuvjetno. Kako smo već pisali, na to se odlučilo samo sedam zagrebačkih škola. Već smo pisali o prijemnom u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga i Gimnaziji Tituša Brezovačkog, a datume prijemnih objavile su još četiri škole.

XV. gimnazija Zagreb (MIOC)

Zagrebačka XV. gimnazija, poznatija i kao MIOC i ranijih je godina za upise provodila dodatnu provjeru iz matematike, a tako će biti i ove godine. Škola je i prije objave natječaja objavila nekoliko servisnih informacija. Prijemni za upis prirodoslovno matematičkog programa bit će 29. lipnja u 9 sati, a za kandidate s teškoćama u razvoju 23. lipnja u 12 sati.

Kada je riječ o međunarodnom IBMYP programu, prijemni iz matematike i engleskog je 30. lipnja u 11 i 12 sati, a intervju 1. srpnja. Kandidati s teškoćama koji upisuju IBMYP program prijemni imaju 23. lipnja u podne. MIOC je objavio i da je bodovni prag za prijavu kandidata u oba programa 77 bodova.

– Posebna provjera znanja za program prirodoslovno-matematičke gimnazije izgledat će nešto drugačije nego prijašnjih godina. Umjesto dosadašnjih pet bodova, provjera će vrijediti 10 bodova. Na provjeri će biti ukupno 22 zadatka, od kojih će 18 zadataka vrijediti 0.5 bodova, a četiri će vrijediti 0.25 bodova. Vrijeme trajanja ispita ostaje isto, 60 minuta., naglasili su iz MIOC-a.

Također su u obavijesti istaknuli da se pored pet predmeta posebno važnih za upis, a koji su definirani Pravilnikom škole, kao šesti predmet u oba programa vrednuje Biologija. Za vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima, škola je odabrala Informatiku za PMG program te Biologiju za IBMYP program, kažu iz MIOC-a uz napomenu da će natječaj za upise biti objavljen nakon natječaja Grada.

Gimnazija Lucijana Vranjanina

Od ove godine prijemni pišu i oni koji žele upisati Gimnaziju Lucijana Vranjanina, smjer prirodoslovno-matematičke gimnazije. Dodatna provjera iz matematike za upis tog programa provodit će se 29. lipnja u podne. Uvid i prigovori u rezultate su 1. srpnja od 9 do 12 sati. Također, kandidati koji nisu učili engleski u osnovnoj školi, moraju pisati provjeru iz engleskog, i to 4. srpnja u 9. sati.

Iz Lucijanke poručuju i da u prvi razred upisuju sedam razreda po 26 učenika po razrednom odjelu – četiri razreda opće gimnazije te tri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Bodovni prag za sve programe je 72  boda, napominju, s time da je lani zadnji upisani učenik u općoj gimnaziji imao 77,32 boda, a u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji 78,77 bodova.

Izdvojeni članak
Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

Prelog objavio datum prijemnog: Ispituje se znanje iz tri predmeta, ovakva pitanja možete očekivati

X. gimnazija ‘Ivan Supek’

Još jedna škola koja će provoditi prijemni za program prirodoslovno-matematičke gimnazije je X. gimnazija ‘Ivan Supek’. Iz te su škole izvijestili da će se dodatna provjera znanja matematike održati se 30. lipnja 2022. u 12:00 sati u prostorijama škole, s tim da u školi trebaju biti pola sata ranije. Osmaši koji će mu pristupiti trebaju popuniti poseban obrazac, i to najkasnije do 28. lipnja 2022. do 12:00 sati.

Provjera znanja matematike za učenike s teškoćama u razvoju će biti 23. lipnja 2022. u 12:00 sati u XV. gimnaziji, a kandidati s teškoćama također trebaju popuniti posebni obrazac i to najkasnije do 21. lipnja 2022. do 12:00 sati.

I u slučaju X. gimnazije, kandidati koji nisu učili engleski u osnovnoj kao prvi strani jezik najmanje četiri godine te kandidati koji upisuju opću gimnaziju i prirodoslovno-matematičku sa skupinom predmeta na stranom jeziku, pišu dodatnu provjeru iz engleskog. Ta se provjera piše 4. srpnja u podne, a za učenike s teškoćama održava se 23. lipnja u 8:30. Prijavnica se nalazi ovdje.

Učenici na prijemni trebaju ponijeti identifikacijsku ispravu (npr. osobnu iskaznicu, putovnicu, ZET-ov pokaz) i kemijsku olovku (crna, plava), naglašavaju iz X. gimnazije.

Objavili su i da je za sve programe bodovni prag 76 bodova, s time da je lani zadnji upisani u opću gimnaziju imao 78,54 boda, u opću gimnaziju uz skupinu predmeta na stranom jeziku 79,92 boda, u prirodoslovno-matematičku 79,68 bodova te u  prirodoslovno-matematička gimnaziju uz skupinu predmeta na stranom jeziku 79,64 boda.

V. gimnazija Zagreb

Prijemni iz matematike je uvela i V. gimnazija u Zagrebu i to za upis prirodoslovno-matematičke gimnazije. Detalje škola nije objavila, za sada je jedino poznato da će se prijemni ispit održati 1. srpnja u 9 sati.

Podsjetimo za kraj, osmaši se trenutno prijavljuju u online sustav upisa u srednje, dok će prijave programa započeti 25. lipnja. Obrazovni programi za koje se provode prijemni ispiti, kao što su poviše navedeni, mogu se prijavljivati najkasnije do 28. lipnja. Ostale programe osmaši prijavljuju do 7. srpnja. Konačne ljestvice poretka za upise u srednje izaći će 9. srpnja, a rokove upisa u srednje detaljno možete proučiti ovdje.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod: