Pretraga

Druga prilika za osmaše: Počinju prijave srednjih škola u jesenskom roku, prve ljestvice poretka vidljive već danas

A- A+

Osmašima kojima to nije uspjelo u prvom, ljetnom upisnom roku, danas se pruža druga prilika za prijavu srednjih škola. Točno u podne kreću prijave srednjoškolskih programa, a ogledne ljestvice poretka bit će vidljive danas već od 18 sati. Prijave programa u jesenskom upisnom roku trajat će do 27. kolovoza. Osim toga, danas su objavljene i konačne ljestvice poretka za učenike s teškoćama u razvoju.

Za sve one koji planiraju upisati neku od srednjih škola u jesenskom upisnom roku, prijave obrazovnih programa u sustavu NISpuSŠ počinju danas u 12 sati, a ogledne ljestvice poretka bit će vidljive već danas, od 18 sati.

Važno poštivati rokove

Prijave obrazovnih programa trajat će do 27. kolovoza u 12:00 sati, uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 22. kolovoza. Objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 30. kolovoza. Svi kandidati koji žele prijaviti obrazovne programe i upisati se u jesenskom roku, moraju ih prijaviti u gore navedenim rokovima te poštovati i ostale rokove, koje možete vidjeti u tablici koja slijedi.

– Naglašavamo svim kandidatima da listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote, stoji u obavijesti mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Također naglašavaju kako je posebnu pažnju potrebno obratiti pri prijavljivanju paralelnih umjetničkih programa, i to na način kako je opisano u publikaciji ‘Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2018./2019. – Idemo u srednju! – Učenici koji upisuju umjetničke programe’.

Izdvojeni članak

Za jesenski rok upisa u srednje ostalo više od 6.400 mjesta: Provjerite u kojim sve školama

Preostalo više od 6.400 mjesta u jesenskom upisnom roku, najviše u Zagrebu

Za jesenski upisni rok u srednje škole, preostalo je više od 6.400 mjesta, a prema Odluci o upisima u srednje škole Ministarstva znanosti i obrazovanja, riječ je o okvirnom broju mjesta.

S obzirom na to da je ondje i najveća upisna kvota, najviše je mjesta, 1.155, ostalo u Gradu Zagrebu. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ostala su 702 slobodna mjesta, u Primorsko-goranskoj njih 359, a nepopunjena su u Osječko-baranjskoj 502 mjesta.

U nastavku proučite dokument Ministarstva s okvirnim brojem slobodnih mjesta za nadolazeći upisni rok.

[scribd id=384354787 key=key-fYjsKH2ELd3X824BG3F3 mode=scroll]

Objavljene konačne ljestvice poretka za učenike s teškoćama

Danas u 10 sati objavljene su konačne ljestvice poretka za učenike s teškoćama u razvoju. Na konačnim ljestvicama poretka nalaze se samo učenici koji su ostvarili pravo upisa. Podatak je vidljiv na kartici Moji rezultati.

Izdvojeni članak

Stres za sve: Dvoje osmaša i jedna mama podijelili su s nama svoja iskustva groznice ‘upisnih’ dana

Učenici s teškoćama u razvoju ne nose prijavnice u osnovnu školu (jer su svoju prijavu potpisali u uredu državne uprave), već oni zajedno s ostalim učenicima upisnicu i ostalu dokumentaciju potrebnu za upis donose u srednju školu u kojoj su ostvarili pravo upisa 31. kolovoza.

Učenici s teškoćama u razvoju koji nisu ostvarili pravo upisa mogu pokušati ostvariti upis u redovitom rangiranju od 21. kolovoza od 12:00 sati, kada će moći prijaviti programe u kojima je ostalo slobodnih upisnih mjesta.

Na konačnim ljestvicama poretka za učenike s teškoćama naći će se samo kandidati koji ispunjavaju potrebne preduvjete. Nedostatak određenog preduvjeta vidljiv je kandidatima na njihovom sučelju na poveznici Moj odabir/Detaljno. Osim ostalih preduvjeta, za rangiranje je važno da učenik ima ispunjen i preduvjet završenog osnovnog obrazovanja, tj. da su završne ocjene 8. razreda upisane u e-Maticu. U slučaju da se na kandidatovom sučelju taj preduvjet crveni, nužno je da kandidat žurno kontaktira svog razrednika u osnovnoj školi.

Više o upisima u srednje škole

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap