Pretraga

Zbog nesuglasica oko plaćanja vrtića, roditelji završili na sudu: Tužila ih je, ni više ni manje, nego općina

A- A+

Supružnici Višković od Općine Viškovo dobivali su subvenciju za privatni vrtić svojega sina. Kad su promijenili prebivalište, Općina je tražila povrat dijela novca. Supružnici su vratili dio, a za dva mjeseca kada zbog pandemije vrtić nije radio, ne žele vratiti novac. Općina ih je zbog toga – tužila.

vrtić

Vrtić | foto: Unsplash, Gautam Arora

Regionalni dnevnik HRT-a donosi dosta bizarnu priču iz Općine Viškovo nedaleko Rijeke.

Sve je počelo prije četiri godine

Sve je počelo prije četiri godine kada su supružnici Višković svoje dijete odlučili upisati u privatni vrtić. Imaju dijete s invaliditetom, zbog čega su pri upisu u javni vrtić, tvrde za HRT, doživjeli neugodnosti. Zato su se odlučili na privatni vrtić.

Upisali su dijete, a od Općine Viškovo su svaki mjesec dobivali određenu subvenciju. U nekom trenutku, tijekom 2020. godine promijenili su prebivalište i tako izgubili pravo na općinsku subvenciju privatnog vrtića.

Općina Viškovo stoga ih je tražila povrat novca, na što su Viškovići pristali s jednim uvjetom. Općini nisu vratili novac za dva mjeseca, ožujak i travanj 2020. jer je vrtić tada bio zatvoren zbog početka pandemije koronavirusa.

Izdvojeni članak
vrtić

Organizira se prosvjed radnika u vrtićima: Vlada potpuni kaos, odgojitelji moraju mijenjati kuhare i spremačice

Plaćali vrtić kada nije radio?

Općina kaže da su taj novac uplatili vrtiću i zbog toga od roditelja traže da im vrate novac.

– Oni nas traže povrat subvencije koju su oni uplatili vrtiću, znači ne nama, nego vrtiću, za vrijeme kada vrtić nije radio. Oni kažu da su oni te novce isplatili vrtiću i da mi to njima moramo vratiti, rekao je HRT-u jedan od supružnika, Robert Višković.

Kako im roditelji nisu htjeli vratiti novac, Općina Viškovo ih je tužila.


‘NE ŽELIMO VRŠITI PRITISAK NA PRAVOSUĐE’

Na pitanje HRT-ove novinarke zašto Općina traži povrat novca za mjesece u kojima vrtić nije radio; odnosno, zašto su uopće vrtiću davali subvenciju, glasnogovornik Gracijano Gergorović kaže da Općina neće komentirati sudske postupke koji su u tijeku jer ‘ne želimo vršiti pritisak na pravosuđe’.