Pretraga

Knjiga našeg poznatog ‘influencera’ čita se i u školama: ‘Priča ih je zalijepila za stolce, muha se mogla čuti’

Grof Darkula, edukacijska platforma, aktivist, ‘influencer’ bez dlake na jeziku, kako ga god hoćete nazvati, napravio je nešto što nitko, pa ni ljudi koji stoje iza njega, nije mogao sanjati. Objavio je knjigu – Priručnik za preživljavanje – u kojoj govori o seksizmu, homofobiji, diskriminaciji i mentalnom zdravlju pa u manje od pet mjeseci rasprodao prvo izdanje. Zbog toga je već sada najavljeno drugo. Dvojac iza Grofa Darkule, javnosti još uvijek nepoznati dečko i djevojka, otkriva da je knjiga polako, ali sigurno počela ulaziti u obrazovni sustav. Javile su im se učiteljice na čijim se satovima čitao Priručnik, kao i profesorica na faksu koja je sa studentima debatirala o ključnim temama iz knjige.

učionica u pozadini, ispred ruke koje drže knjigu priručnik za preživljavanje grofa darkule

Foto: Grof Darkula | Unsplash

Krajem prošle godine internet persona, influencer i aktivist bez dlake na jeziku Grof Darkula postao je autor knjige. Preciznije, djevojka i dečko iza te, na ovim prostorima jedinstvene platforme, postali su autori svoje prve knjige. Priručnik za preživljavanje do trenutka promocije na Zagreb book festivalu potpuno je rasprodan.

Tih 1.200 primjeraka razgrabilo se prije nego što su mnogi od vas, unatoč želji, uspjeli doći do knjige. No, ne očajavajte. Naš misteriozni, a zapravo poznati dvojac cijeloga je ljeta radio na drugom izdanju koje će uskoro izaći. Uz postojećih 20 poglavlja, drugo izdanje dobit će novih sedam u kojima autori progovaraju, kao i dosad, o aktualnim i ozbiljnim društvenim temama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

‘Na satu razrednika smo čitali poglavlje, bilo je to najtiših 13 minuta’

Ova knjiga čitala se, i sudeći prema reakcijama, i dalje će se čitati – svugdje. Autorima su se tako u proteklom periodu javljali učitelji koji su na nastavi sata razrednika, ali i Građanskog odgoja, u školama gdje je ta izvannastavna aktivnost uvedena, odabrali Priručnik za preživljavanje Grofa Darkule kao štivo za čitanje i raspravu s učenicima.

– Jučer na satu razrednika čitali smo poglavlje ‘Svi moji nasilnici’. To je bilo najtiših 13 minuta u mom razredu otkad ih znam. Inače su pričljive, prilično nemirne. Ali ova priča ih je zalijepila za stolce toliko da se i muha mogla čuti. Pokosilo ih je, napisala je jedna profesorica u osvrtu na knjigu Grofa Darkule.

Dodala je i kako joj znači imati ovaj priručnik – pri ruci.

– Uistinu mi znači jer im inače na nastavi pričam primjere iz prakse, kako lijepe, tako i one ružne, a ima ih prilično puno. Nadam se da će jednog dana postati aktivistice u svome radu. Hvala puno, napisala im je učiteljica.

Knjiga se čitala i na fakultetima

Da se knjiga čitala i na fakultetima potvrđuje i poruka profesorica jednog faksa u Zagrebu. Ona inače drži kolegij koji se bavi rodnim pitanjima. Svoje je studente po povratku s praznika pitala jesu li čuli za Priručnik za preživljavanje Grofa Darkule.

– Ne samo da su čuli nego su ju neki već kupili i pročitali i oduševili se! Pa samo petnaestak minuta nastave proveli pričajući o nekim konkretnim primjerima iz knjige, poput nazivanja žena kurvama i babuskarama dok za muškarce ne postoji istovjetni pojam. Sljedeći tjedan im planiram donijeti svoj primjerak da prolistaju ovi koji nisu već pročitali. Hvala vam što ste napisali ovu knjigu. Hvala vam što ste nastavnicima dali novi materijal za rad na temu rodne ravnopravnosti. Hvala vam što ste mlade navukli da čitaju, napisala im je profesorica zagrebačkog faksa.

Hrvatskoj nakladi, zaključuje, definitivno je nedostajalo knjiga kao što je Priručnik za preživljavanje.

Izdvojeni članak
Grof Darkula, Priručnik za preživljavanje

Grof Darkula je izdao knjigu, a ja sam je pročitao: Osjećam i sada kako mi suze naviru na oči

‘Nismo mogli ni sanjati…’

Dvojac iza platforme Grof Darkula, autori Priručnika za preživljavanje, kažu da nisu očekivali da će njihova knjiga imati ovakav efekt.

– Ono što nikako nismo mogli ni sanjati je to da se Priručnik polako, ali sigurno počeo koristiti i u obrazovnom sustavu, na satovima razredne zajednice, Građanskog odgoja (u školama gdje je uveden) pa i debatama na fakultetu. Sa svojim ste učenicama i učenicima raspravljali o rodnim stereotipima, jezičnoj diskriminaciji, autanju, obiteljskom nasilju, a mi ne možemo biti više ponosni jer su i njihove reakcije više nego pozitivne, napisao je Grof na Instagramu.

Drugo izdanje Priručnika za preživljavanje naš bi poznati influencer Grof Darkula trebao izdati uskoro. Autori su tom prilikom podijelili i jedan citat iz nadolazećeg izdanja.

– Ono što žene jesu toliko je gadljivo i strašno muškarcima, da nam je uvreda ‘curice’ u djetinjstvu zadavala bol veću i razorniju od svih poderanih koljena, izvrnutih zglobova, šamara, guranja, padova s bicikla i hrvanja. ‘Curica’ te izolira i ponizi, a to je gore od svake fizičke boli, mali je isječak onoga što vas čeka u nadolazećem izdanju knjige.