Pretraga

Zdravstveni odgoj radit će na spriječavanju predrasuda

A- A+

U kurikulumu zdravstvenog odgoja po prvi put se uvode teme vezane za homoseksualnost i ravnopravnost LGBT osoba, što bi moglo spriječiti nastanak predrasuda i stereotipa, te u konačnici nasilje prema osobama drugačije seksualne orijentacije. Queer Zagreb izrazio je zadovoljstvo programom zdravstvenog odgoja, kojeg su objavili MZOS i Agencija za odgoj i obrazovanje, a koji od ove godine postaje dio nastave u osnovnim i srednjim školama.

Prema predloženom kurikulumu kojeg su objavili MZOS i Agencija za odgoj i
obrazovanje, učenici sedmog razreda osnovne i trećeg razreda srednje
škole učit će, između ostalog, i o ravnopravnosti spolova i spolne
orijentacije. Zdravstveni odgoj koji od ove godine prvi put postaje dio
školske nastave, bavit će se temama homoseksualnosti, LGBT osobama, i
radit će na sprečavanju predrasuda i stereotipa vezanih uz drugačije
spolne preferencije.


Izdvojeni članak

Anonymus Crkvi: Zašto homo nije normalan, a ti jesi?

Izgrađivanje vrijednosti prihvaćanja i tolerancije

Tako će se u trećem razredu srednje škole dva sata utrošiti na temu stigmatizacije i diskriminacije seksualnih manjina, analizirati će se različiti pristupi ljudskoj homoseksualnosti, te učiti o razlikama pojmova transseksualnost i transrodnost. Također, učenici će naučiti prepoznavati različite oblike nasilnog ponašanja i diskriminacije prema pripadnicima seksualnih manjina, te izgraditi vrijednosti prihvaćanja i tolerancije seksualnih različitosti.

Izdvojeni članak

Hrvatski maturanti homofobni?

Queer Zagreb pozdravili program zdravstvenog odgoja

– Iako ostaje nejasno zašto se ova tema nalazi unutar zdravstvenog, umjesto građanskog odgoja, držimo kako je ovim programom učinjen važan korak naprijed prema sprečavanju homofobije i nasilja ne samo među mladima nego i općenito u društvu. Naravno da tri školska sata u životu srednjoškolca/ke nisu dovoljna da bi se sustavno radilo na rastakanju predrasuda, ali držimo da je ovo važan početni korak prestanka tabuiziranja homoseksualnosti u domaćem obrazovnom sustavu, izjavili su Queer Zagreb.