Pretraga

Za znanost se ove godine maršira u Splitu: ‘Znanost je najvažnija ljudska djelatnost’

A- A+

Ove godine, treću godinu za redom organizira se Marš za znanost. Ova manifestacija nastala je 2017. godine kao reakcija na odluke američke administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja, a nije trebalo puno da se pokret proširi po cijelom svijetu. Ovoga puta u Hrvatskoj će se marširati u Splitu, u subotu, 4. svibnja, u 11h.

Marš za znanost je manifestacija je nastala 2017. godine kao reakcija na odluke američke administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja i kojima se ugrožava sloboda i javno financiranje znanosti. Kako su slični problemi prepoznati diljem svijeta, manifestacija je poprimila globalne razmjere te se ove godine organizira u preko 20 zemalja, a uključila se i Hrvatska. Ove godine, u Hrvatskoj će se marširati u Splitu.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Najbolji trenuci Marša za znanost 2018.

Iz organizacije govore kako mirnom šetnjom žele dati podršku najvažnijoj ljudskoj djelatnost – znanosti. Tvrde kako od prošlogodišnjega Marša za znanost svjedočimo daljnjem srozavanju obrazovanja i znanosti u našoj zemlji. Svakodnevno se izvrću znanstvene činjenice u svrhu osobne promocije i političkih bodova, pritom se zdravlju i kvaliteti života građana u hrvatskom društvu čini nepopravljiva šteta, iako ono desetljećima teži pratiti suvremene standarde zapadno europskih društava. Upozoravaju kako posljedice ovih štetnih ponašanja vidimo svakodnevno u obliku društvenih sukoba, nezadovoljstava, općeg beznađa i sve većeg iseljavanja svih dobnih skupina stanovništva, osobito mladih.

I ove godine jedna od glavnih tema su klimatske promjene. Smatraju kako sve češće svjedočimo ekstremnim događajima kao što su plimni valovi, obilne oborine koje poplavljuju naše gradove i mjesta uz rijeke i more, ali i suše. Isto tako, smatraju kako Hrvatska ne čini dovoljno po pitanju rješavanja i ublažavanja posljedica klimatskih promjena te da se premalo ulaže u napore povezane s održivim oblicima energije.

Okupljanje je u subotu, 4. svibnja, na Trgu Gaje Bulata (ispred HNK) u 11h. Nakon okupljanja kreće se rutom preko Marmontove do Đardina. Cijeli proglas i više informacija možete dobiti na Facebook eventu.

Za znanost se ove godine maršira u Splitu: ‘Znanost je najvažnija ljudska djelatnost’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap