Pretraga

Znanstveno dokazano da štreberi imaju veće šanse postati narcisoidni

A- A+

Prošle je godine Sveučilište u Georgiji provelo istraživanje koje je obuhvatilo gotovo dvije i pol tisuće studenata. Iako se uglavnom smatraju introvertima, psiholozi su ovim istraživanjem došli do zaključka da štreberi zapravo imaju veće šanse da postanu narcisoidni.

Foto: screencrush.com

Školski psiholozi analizirali su karaktere individualaca opsjednutih tzv. štreberskom kulturom. Tu su kulturu definirali kao supkulturu entuzijasta koja se tradicionalno veže uz medije poput Japanskih anima, znanstvene fantastike i video igrica.

Comic con-ovci i ljubitelji Star Warsa pate od višeg stupnja narcizma

 Prilikom istraživanja kreirane su dvije skale: skala uključenosti u štrebersku kulturu i skala štreberskog identiteta. Oni koji su na obje skale bili visoko pozicionirani, imaju veće šanse da budu narcisoidni. 

Studija je otkrila kako individualci koji participiraju u ‘štreberskim događanjima’ kao primjerice maskiranje u likove Star Warsa, stajanje u redovima kako bi kupili najnoviju igricu ili odlazak na stripovske konvencije, često pate od višeg stupnja narcizma. 

Stručnjaci koji su radili na istraživanju razvili su i skalu štreberskog individualizma kako bi im pomogla što lakše kvantificirati stupanj štreberstva kod individualaca. To im je pomoglo da dođu do zaključka kako isti oni koji imaju viši stupanj narcisoidnosti i više su pozicionirani na toj skali djelomično pate od neurotičnosti i depresije. 

Konačno, zaključeno je i kako štreberi sudjeluju u takvim događanjima jer zapravo imaju potrebu za osobama koje će ih saslušati. Njima je to gotovo jedina mogućnost izražavanja svoje imaginacije i prilika da budu u centru pažnje.

Izdvojeni članak

League of Legends testira narcizam i agresivnost svojih igrača

Televizija i film štreberskoj kulturi dodali pridjev ‘cool’ 

Televizija je uvelike pomogla popularizirati štrebersku kulturu. Sitcom Teorija velikog praska koji se prikazuje i kod nas, tu je kulturu pretvorio u mainstream kulturu; ona je postala cool, sve je više ljudi za nju zainteresirano, a porastao je i trend hipsterstva. 

Prije toga, štrebersku su kulturu prakticirale manje skupine asocijalnih individualaca s nezdravim interesima za znanstvenu fantastiku, likove iz filmova tog žanra ili pak video igrice. 

Međutim, uspjeh filmova, a danas sve više i serija, napravljenih adaptacijom stripova to je promijenio. Tako više nije neuobičajeno da se obožavatelji Star Warsa u kinima pojavljuju odjeveni u, recimo, Chewbaccu. Stoga ne začuđuje da se na nekada klasičnim štreberskim događanjima poput stripovskih konvencija danas pojavljuje i više stotina ljudi.