Pretraga

League of Legends testira narcizam i agresivnost svojih igrača

A- A+

League of Legends najpopularnija je eSport igra na svijetu. Na mjesečnoj bazi LOL broji čak 67 milijuna igrača iz cijelog svijeta, a vrlo je popularna i u Hrvatskoj. Igra toliko obožavana da je svoje najbolje igrače učinila profesionalcima počela je čudno testiranje na vlastitim igračima.

Flickr | srednja.hr

Izdvojeni članak

Naš najbolji igrač League of Legendsa uskoro bi se mogao naći među profesionalcima

Neprihvatljiva imena

Prema uvjetima upotrebe igrice League of Legends igrači mogu prijaviti nadimke drugih igrača koje smatraju neprihvatljivima, bilo da se radi o uvredljivim nadimcima, imenima koje otkrivaju identificirajuće informacije ili narušavaju pravo vlasništva.

Prema uobičajenoj praksi, ukoliko Riot nečije ime smatra neprihvatljivim, dodjeljujem mu se privremeno zamjensko ime sve dok igrač ne odabere prihvatljivo ime. U posljednje vrijeme igrači su primijetili drugačiji proces promijene imena. Naime, ukoliko je nečiji nadimak prijavljen, osoba može nastaviti igrati tek nakon što ispuni dvije ankete o psihološkoj samoprocijeni.

Izdvojeni članak

10 ludih statistika o gejmerima

Anketa

Ne samo da novi proces promjene imena traje znatno duže, pitanja ankete izazvale su burne reakcije igrača. Čini se da je fokus anketa na testiranju razine narcizma među igračima.

Igrači primjerice moraju izabrati između dvije ponuđene teze poput:

– nisam bolji od drugih ljudi – posebna sam osoba

– Inzistiran da me se poštuje – obično dobijem poštovanje

– Trudim se ne praviti se važnim- pravim se važnim ako imam priliku

Ovakva su pitanja dio testa NPI kojim se mjeri razina narcizma i dijagnosticira narcistički poremećaj ličnosti. No narcizam nije jedina osobina igrača koja zanima Riot Games. Pitanja ankete uključuju i odgovore na tvrdnje o sklonosti ka agresivnom ponašanju, poput ‘Prijetio sam da ću udariti ili ozlijediti nekoga’, ‘Bio sam ljut većinu dana’ ili ‘Poticao sam druge na sukob’.

Upitna etičnost

Iako je trud Riota da ukloni negativna ponašanja iz zajednice igrača u potpunosti opravdan, prisila igrača da ukoliko žele nastaviti igru moraju popuniti anketu u najmanju je ruku etički upita.

Mnogi igrači s pravom se žale da su ukoliko žele nastaviti igrati svoju igru, svoje osobne podatke moraju dati u istraživanju za koje ne znaju niti tko ga provodi, niti s kojim se ciljem provodi. Bez tih informacija igrači nisu u mogućnosti dati informirani pristanak istraživanju.

Kako prenosi Motherboard, služba za odnose s javnošću Riot Games odbila je odgovoriti na upite novinara o pojavi anketa.