Pretraga

Znanstveno potvrđeno: Tinejdžeri imaju više petlje kad su s ekipom

A- A+


Izdvojeni članak

Sexting – novi komunikacijski trend među mladima

Svima poznati zaključak da tinejdžeri ulaze u rizike kad imaju oko sebe publiku je dobio znanstveno pokriće. Naime dva su istraživača otkrila kako adolescenti i tinejdžeri lakše donose rizične odluke kada su uz njih vršnjaci. Zbog toga je i logična činjenica da su prometne nesreće kod vozača tinejdžerske dobi pet puta češće kad su s grupom vršnjaka, nego kad sami voze.

Psiholozi Jason Chein i Laurence Steinberg sa Sveučilišta Temple pratili su moždane aktivnosti adolescenata preko funkcionalne magnetne rezonance. Postavili su ih na simulator vožnje i snimali aktivnosti njihova mozga. Pokazalo se da su mladi ljudi preuzimali znatno više rizika i prelazili na žuto svjetlo na semaforu ili preletavali preko raskrižja, onda kad su imali publiku svoje dobi, prenosi geek.hr.

To istraživanje dovelo je do zaključka da ‘prisutstvo vršnjaka ne utječe na procjenu rizika, već ohrabruje donošenje rizične odluke’, sumirao je rezultate psiholog Chein.

Istraživači smatraju da prisutnost prijatelja povećava doživljaj ugode u mladih, zbog značaja koji prijateljstvu pridajemo u tom životnom razdoblju.

– U ljudskoj je prirodi da kada ostvarimo jednu želju odmah nam se javljaju nove, koje nam se čine još važnijim, zaključio je Steinberg.