Pretraga

Sexting – novi komunikacijski trend među mladima

A- A+

Moderne tehnologije u novije doba blago su koje omogućuje mlađim generacijama komuniciranje na višim razinama nego prije. Posljednji krik mode predstavljaju pametni telefoni, koji osim poziva i slanja tekstualnih poruka, pružaju mogućnost slanja fotografija visoke rezolucije i videpoziva iste kvalitete. Sve je to dovelo do pojave novog oblika komunikacije među mladima – sextinga.

momslogic.com

Što je uopće sexting?

Ukoliko još postoji netko tko nije upoznat s pojmom sextinga, radi se o slanju seksualno eksplicitnih poruka i fotografija, i to prvenstveno putem mobitela. Pojam je zapravo poznat još od početka 21. stoljeća, dok je podrazumijevao samo slanje tekstualnih poruka, no shodno napretku tehnologije, postao je rašireniji jer sada je moguće slanje fotografije visoke kvalitete, kao i kratkih videouradaka.

Jasno je zašto je sexting postao popularan među mladima – pruža novi, uzbudljivi način komunikacije, gdje se mogu slati poruke i fotografije koje aludiraju na seks, bez da to čine oči u oči. Budući da su tinejdžeri većinom još sramežljivi, dopisivanje na taj način pruža im određeno uzbuđenje i zadovoljstvo.

Zašto je sexting opasan?

Nevino flertovanje putem SMS poruka ne predstavlja opasnost, no u trenutku kad se počinju slati provokativne poruke, u većini slučajeva to završava slanjem lascivnih golišavih fotografija.

Ne treba biti pretjerano pronicljiv da bi se shvatilo da među tinejdžerima takve slike putuju gotovo brzinom svjetlosti, te na taj način cijela bliža i dalja okolina saznaje za takve aktivnosti osobe. Djevojka koja je svoje golišave fotografije poslala svojem dečku postaje meta tračeva i ružnih komentara, što pokazuje da sextanje može imati katastrofalne posljedice po nju.

Opasnost iza ugla

Opasnost leži u tome da učenik ili student bude optužen za produkciju, distribuciju ili tek posjedovanje dječje pornografije, te kao takav može čitav život biti obilježen kao seksualni prijestupnik. Mogućnost da do fotografija djece i maloljetnika lako može doći i poremećena odrasla osoba ne treba niti spominjati.

Unatoč svim opasnostima, sexting je već daleko raširen trend među adolesentima, koji očito ne shvaćaju mnoge rizike u koje se upuštaju kad nekome pošalju svoju obnaženu fotografiju.