Pretraga

Znate li zašto je Europski parlament u Strasbourgu? Iza svega stoji povijest i simbolika

A- A+

U Strasbourgu se smjestila velika zgrada Europskog parlamenta, koju smo i mi posjetili za vrijeme trajanje zadnje plenarne sjednice od 22. do 25. travnja. Strasbourg je izabran za sjedište Europskog parlamenta jer, među ostalom, predstavlja pomirenja Francuske i Njemačke nakon dvaju svjetskih ratova, ali i iz ostalih, mahom simboličkih razloga.

Europski parlament u Strasbourgu. Foto: srednja.hr

U Strasbourgu se od 22. do 25.4. održavala zadnja plenarna sjednica Europskog parlamenta prije njegovog raspuštanja, koju smo i mi imali priliku posjetiti. To je bio prvi puta da smo se tamo zaputili i uživo vidjeli tu, prije svega, veličanstvenu zgradu ispred koje se vijore zastave članica Europske unije i Ukrajine.

No, vidjevši to sve, postavlja se pitanje – kako to da je baš Europski parlament smješten u Strasbourgu? Odgovor je, zapravo, kompleksniji nego što možda mislite i za to je nekoliko ključnih razloga. Prvo, treba se vratiti u razdoblje tik nakon Drugog svjetskog rata kada su ratom ranjene europske zemlje tražile svojevrsni način za promicanje mira i suradnje. U samom fokusu toga bile su upravo Francuska i Njemačka, zemlje koje su bile u izravnom sukobu mnogo puta kroz povijest.

Iz tog je razloga odlučeno da upravo Starsbourg, francuski grad u blizini njemačke granice, postane simbol pomirenja između Francuske i Njemačke, a uz to, njegova uloga kao domaćin Europskog parlamenta pomaže stabilizirati njegov status i povećati značaj u Europi.

Osim toga, odluka o smještanju zgrade bila je i dio šireg političkog kompromisa među članicama Europske unije. Iako je Bruxelles središte većine EU institucija, raspodjela sjedišta između više gradova simbolizira ravnotežu i jednakost među državama članicama. Upravo se iz tog razloga može reći da Strasbourg ima i simboličku ulogu, što se na koncu može vidjeti i po zgradi Europskog parlamenta koja u jednom segmentu izgleda nedovršeno, simbolizirajući projekt Europske unije koji se i dalje razvija te gradi.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem