Pretraga

Pitali smo studente za što koriste ChatGPT: ‘Na faksu ga koristim kada mi dođe neka misaona blokada’

A- A+

Nije tajna da se ChatGPT može koristiti u akademske svrhe, stoga smo odlučili upitati nekoliko studenata za što ga oni točno koriste u svom obrazovanju. Ako je za suditi prema njihovim odgovorima, ovaj AI chatbot uglavnom se koristi za pružanje odgovora na pojedinih pitanja te na pojednostavljivanje literature.

ChatGPT

Foto: Unsplash

ChatGPT s nama  je već gotovo godinu dana i iako su mu se na početku mnogi protivili, činjenica je da je taj AI chatbot postao toliko uvriježen u našim životima da ga studenti koriste u svojem akademskom obrazovanju. Kako bi provjerili kako ga i koliko često koriste, odlučili smo porazgovarati s nekoliko studenata.

Josip nije pobornik AI-ja, ali…

Prvo smo naišli na Josipa, studenta s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji navodi da nije pobornik umjetne inteligencije, ali tu i tamo zna koristiti ChatGPT za rješavanje određenih akademskih obaveza.

– Smatram da ChatGPT može pomoći u pronalaženju literature za pisanje seminarskih radova, ali i sažeti neku literaturu koju ne stignemo u cijelosti pročitati. Na razne načine nam on može pomoći, ali ipak neke stvari uzimam s rezervom i ako razumijem neku temu koju obrađujem, ne koristim ga, napominje Josip.

Slično mišljenje ima i Filip, student Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu koji navodi da ga koristi isključivo u iznimnim situacijama.

– Koristim ChatGPT kada mi je potreban konkretan odgovor na neko konkretno pitanje, a nemam vremena pretraživati literaturu. Smatram da je taj alat odličan pomagač u učenju, ali definitivno nije sredstvo za učenje. Tu bih prije svega prednost dao knjigama i provjerenim internetskim stranicama, kaže Filip.

Izdvojeni članak

Objavljujemo program srednja.hr+ konferencije ‘Obrazovanje x AI’

‘Malo je problematično to što nije točan uvijek’

Istaknuo je, također, da ChatGPT ponekad daje netočna pitanja na neka kompleksnija pitanja pa ga se, barem prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo koristiti u uskim stručnim područjima. S druge strane, Helena s FPZG-a koristi ChatGPT vrlo često i gotovo za sve. S tom je praksom počela otkako je shvatila da s njim može napraviti sve brže.

– Na faksu ga koristim kada mi dođe jednostavno neka misaona blokada. Jako sam ga dobro naučila koristiti i mislim da u svemu može pomoći, puno više nego što studenti znaju. Malo je problematično to što možda nije točan uvijek, ali zato je potrebno dodatno provjeriti rezultate koje nam ChatGPT da, objašnjava Helena.

Usprkos tome što ga studenti mogu koristiti u mnogim situacijama, Helena smatra da je ChatGPT više korisniji profesorima koji ga mogu ‘upogoniti’ za pripremu materijala i predavanja. Očigledno je, dakle, da se ChatGPT i općenito generativni AI može koristiti u obrazovanju..

Koristite li ChatGPT za pisanje seminara i eseja?

 

Više o obrazovanju i AI-ju na našoj konferenciji

O promjenama, prilikama i izazovima koje AI uvodi u obrazovanje, razgovarat ćemo na našoj srednja.hr+ konferenciji ‘Obrazovanje x AI‘ koja se održava uživo 10. studenog u prostorima Algebra Spark Spacea. Na konferenciji će sudjelovati ukupno 21 govornik mahom iz sektora obrazovanja, kroz četiri predavanja i pet panela.

Događaj se održava uživo, a osiguran je i online prijenos. Ulaznice za konferenciju prodaju se putem platforme Entrio po cijeni od 50 € (376,73 kn). Za učenike i studente cijena ulaznica je 25 € (188,36 kn). Cijena online ulaznice je 20 € (150,69 kn). Godišnji i mjesečni pretplatnici portala konferenciju mogu pratiti potpuno besplatno.

U nastavku donosimo program konferencije, a dodatne detalje pogledajte u našem tekstu ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI koju organiziramo povodom 12. rođendana portala održat će se 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Fizičke i online ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje. Sve novosti možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI ili preko Facebook događaja ovdje.