Pretraga

Zagrebački faks ima sustav koji može predvidjeti prijeti li studentu odustajanje od studija

A- A+

Umjetnu inteligenciju za bolje funkcioniranje ustanova mogu koristiti i fakulteti. Tako je Visoko učilište Algebra razvilo sustav koji može predvidjeti je li neki student u riziku od odustajanja od studija. Dekan je otkrio i kako ChatGPT i slični alati mogu biti korisni profesorima kod sastavljanja ispita.

Mislav Balković

Mislav Balković | foto: Niko Goga

Na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje x AI razgovarali smo, među ostalim, je li umjetna inteligencija prilika ili izazov za visoka učilišta. Dekan Visokog učilišta Algebra, Mislav Balković, otkrio je kako je ta visokoškolska ustanova prije par godina u jednom znanstvenom članku prezentirala svoj sustav koji radi predikciju dropouta, odnosno odustajanja od studija.

– Pratimo niz podataka o studentima, od rezultata u srednjoj školi, dolaznosti na nastavu koje pratimo kroz iksice, jer se svaka skenira, pa znamo tko kada dolazi i odlazi. Imamo na kolegijima 100 bodova, što znači da nemamo na kraju da bi neko položio ispit u jednoj točki, koja ima i puno stresa i razne druge negativne pojave, nego da imamo kontinuirano prikupljanje bodova po ishodima učenja. Tako da mi možemo već nakon par tjedana napraviti screening i vidjeti po podacima koji studenti su po nekom profilu ponašanja ugroženi. I onda nastojimo njih prepoznati. To je proces koji nije savršen i tu ćemo još više morati ulagati da bude kvalitetniji, ispričao je Balković i dodao da tako kroz mentore studentima u riziku pomažu da ne odustanu.

Nastavnicima, pak, ChatGPT i slični alati mogu pomoći kod izrade alternativnih setova pitanja za ispite, o čemu više možete poslušati u videu ispod:


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.