Pretraga

Zašto mladi ne izlaze na izbore? ‘Potičemo građane da glasaju, neovisno o tome koga će zaokružiti’

A- A+

U sljedećoj godini čekaju nas parlamentarni, europski i predsjednički izbori, a postavlja se pitanje koliko će mladih zaista izaći na sve izbore. O tome smo govorili na konferenciji portala srednja.hr ‘Obrazovanje X AI’, a voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak rekla je da je na europske izbore važno izaći jer sve javne politike na razini Europske unije utječu na našu svakodnevicu. Stoga oni provode kampanju u kojoj je cilj potaknuti mlade da izađu na izbore i zaokruže opciju koju žele.

Maja Ljubić Kutnjak | foto: Niko Goga

Godina koja se bliži bit će superizborna jer će se u njoj održati europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Ima li u toj godini super mladih razgovarali smo na našoj konferenciji ‘Obrazovanje x AI’, a na tom panelu, između ostalih, sudjelovala je Maja Ljubić Kutnjak, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ljubić Kutnjak istaknula je da provode kampanju kojoj je cilj podići razinu izlaznosti na izborima.

– Neovisno o tome koga ćete vi zaokružiti, nego da zaista potaknemo veći broj građana nego na prošlim izborima da izađu. Kada smo gledali zašto neki građani nisu izašli, neki su rekli da su apolitični, a priori da ih politika ne zanima. Neki su rekli da njihov glas ne može ništa promijeniti. I treće pitanje, koje je za nas isto tako bilo jako važno, to je bilo nekako su mi Europska pitanja daleko, ne zanimaju me i upravo je na nama sada da zapravo informiramo građane, kazala je Ljubić Kutnjak.

Izdvojeni članak
mladi i glasanje na izborima

Trebaju li mladi sa 16 godina glasati na izborima? ‘Postoje oni koji dobro poznaju tematiku’

Važno je reći, navela je Ljubić Kutnjak, da se 80 posto zakona koji se donose na europskoj razini primjenjuju u Hrvatskoj te su naša svakodnevica. Kako se mlade može privući na glasanje i što Ured Europskog parlamenta radi po tom pitanju možete pogledati u videozapisu ispod.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.