Pretraga

FOI-jev studentski startup ruši rekorde na Kickstarteru: Prikupio više od 6 tisuća dolara u samo tjedan dana

A- A+

Hrvatski studentski startup Choncha, kojeg je osnovao interdisciplinarni tim studenata pod vodstvom studenta Frane Primorca s Fakulteta organizacije i informatike, prije tjedan dana je lansirao crowdfunding kampanju na poznatoj međunarodnoj platformi Kickstarter, putem koje su željeli prikupiti 5.600 dolara. Taj su iznos u samo tjedan dana dostigli, a donatori kampanje iz više zemalja nastavljaju s uplatama i prikupljeni iznos raste iz sata u sat!

Foto: FOI, press

Prikupljenim kapitalom osnivači Chonche namjeravaju financirati razvoj i proizvodnju pametnih posuda za bilje, koristeći vlastito znanje i resurse. Chonchu je podržao i Fakultet organizacije i informatike kroz program Startup@FOI, kojim im je omogućena financijska i operativna podrška u razvoju vlastitog startup poduzeća.

– Vrtlarenje i briga o biljkama treba biti veselo i ispunjavajuće iskustvo, međutim, razumijemo da ono može biti izazovno. Naša pametna tegla rješava taj problem automatizacijom zalijevanja i praćenjem svih važnih životnih uvjeta. U tu svrhu koristi ugrađene senzore koji nadziru vlagu tla, vlažnost zraka, temperaturu i količinu dnevnog svjetla, pojasnili su startup-ovci za portal Bloomberg Adria.com.

Ova pametna i prekrasno dizajnirana posuda za bilje dolazi uz pripadajuću mobilnu aplikaciju koja ima usađeno znanje o 500 različitih biljaka. Prateći uvjete u prostoriji u kojoj se biljka nalazi, aplikacija javlja korisniku ako biljci nešto nedostaje kako bi se mogla normalno razvijati i rasti.

Ova radišna ekipa FOI-jevog startupa želi od ovog proizvoda napraviti globalni brend, a nakon toga i proširiti svoju paletu proizvoda. Stoga ako želite da ovi mladi inovativni studenti u tome i uspiju – podržite ih u KICKSTARTER kampanji i naručite svoju Chonchu ili više njih!

Mladi startupovci smješteni su u Tehnološkom parku Varaždin, čiji je suosnivač upravo Fakultet organizacije i informatike, a upravo će od tamo u proizvodnju krenuti i vaše naručene Chonche.

Pripreme za crowdfunding kampanju trajale su četiri mjeseca. Htjeli smo sami tako doći do validacije tržišta – i na dobrom smo putu prema tome,kaže za Bloomberg mladi student Frano Primorac koji je do prošle godine radio za fintech jednorog iz Londona. Posao s Chonchom započinje sa svojim timom ’from scratch’ i kaže da se tu zaljubio u kreiranje vrijednosti iz ničega i formiranje struktura.

Inače varaždinski FOI svoje studente redovito kroz nastavne i nenastavne aktivnosti motivira na poduzetništvo, a ovakve ideje studenata financijski i operativno podržava kroz program Startup@FOI, iz kojeg su proizašle danas neke velike i uspješne tvrtke.

Kampanja će biti aktivna do 13. travnja, a u njezin uspjeh ne sumnjamo!