Pretraga

Zagrebački fakultet organizira simpozij ‘Bioetika i aporije psihe’, sudjelovanje je besplatno

A- A+

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu domaćin je 8. Međunarodnog transdisciplinarnog simpozija ‘Bioetika i aporije psihe’, koji će se održati 9. i 10. svibnja 2024. godine.

Simpozij će se održati u prostorijama Fakulteta (Jordanovac 110, Zagreb), te hibridno, što uključuje izlaganja uživo i online. Program simpozija sastoji se od izlagačkog dijela, interaktivnih radionica te predstavljanja zbornika radova ‘Filozofija, bioetika i mentalno zdravlje’. Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski, a sudjelovanje u svim sesijama i radionicama je besplatno.

Teme ovogodišnjeg simpozija obuhvaćaju:

  • Kultura empatije i mentalno zdravlje
  • Filozofska praksa usmjerena na rad s posebnim skupinama
  • Egzistencijalna psihoterapija u suvremenom kontekstu
  • Unapređenje i zaštita mentalnog zdravlja u zajednici

Ove godine simpozij okuplja izlagače iz 13 zemalja, uključujući eminentne stručnjake kao što su danski filozof Dan Zahavi, hrvatski psihijatar Miro Jakovljević, španjolski filozof José Barrientos-Rastrojo, srpska psihijatrica Danijela Tiosavljević i hrvatski isusovac, psiholog i teolog Mijo Nikić.

Simpozij slijedi tradiciju interdisciplinarnog i transdisciplinarnog susreta i dijaloga stručnjaka iz različitih disciplina poput psihologije, filozofije, neuroznanosti, religije, prava, kulture i umjetnosti, s posebnim fokusom na destigmatizaciju mentalnog zdravlja i pružanje podrške osobama s poteškoćama u mentalnom zdravlju.

Organizatori simpozija su Centar za bioetiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko bioetičko društvo, Hrvatski institut za istraživanje i evaluaciju mentalnog zdravlja (HIIEMZ), Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Škola narodnog zdravlja ‘Dr. Andrija Štampar’ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ), Amigdala centar, Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u BiH, te Hrvatsko udruženje za filozofsku praksu.