Pretraga

Održana je druga radionica natjecanja LUMEN Engineering

A- A+

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je druga ovogodišnja radionica u sklopu natjecanja LUMEN Engineering koju smo organizirali u suradnji s našim partnerskim poduzećem Byte Lab. Sama radionica održala se u utorak, 26. ožujka 2024. godine te je trajala oko tri sata.

Tema radionice bila je Postupak razvoja elektroničkih proizvoda u Hrvatskoj, a kroz koju se prisutnim studentima dao detaljan osvrt na svaki korak u procesu razvoja Byte Labovog proizvoda EcoMobile. Predavač Tobias Zvonc prvo je prezentirao Byte Lab u čijoj je domeni kompletan razvoj hardwarea, mehanike i firmwearea proizvoda poput navedenog Eco Mobilea. Zatim je na interaktivan način prošao kroz funkcionalne specifikacije, blok dijagrame, odabir glavnih komponenti (procesora, user interfacea, NFC-ja i ostalog), kontrolu napajanja sustava i sve potrebno za potpuni razvoj završenog proizvoda.

Jedan od prisutnih natjecatelja, student 1. godine Elektrotehnike na TVZ-u Antonio Kutija podijelio je svoje utiske:

“Radionica je bila super, jako detaljna i vidi se da je predavač doista upućen u temu. Predavanja u kojima se govori sve od ideje do finalnog proizvoda gotovo da nema na FER-u u tolikoj opsežnosti. Volio bih da se malo više pričalo o layoutu koji je mene najviše zanimao jer mi nedostaje znanja u tom području.” – opisao je Antonio te dodao da projekt njegovog tima napreduje polako, ali sigurno:

“Ne bih baš išao u detalje, konkurencija je velika za pobjedu pa će se svaka sitnica gledati. Byte Lab se čini kao odlična firma te mislim da je fora kod njih što se radi na različitim projektima i zapravo se tako puno bolje učimo jer svaki novi projekt dodatno širi naše znanje te nas gura izvan zone komfora. Tako nas čini puno boljim i otpornijim inženjerima koji ne rade na jednom te istom projektu cijelo vrijeme.”

Voditeljica tima Engineering Marina Matešić također je dala svoj osvrt na radionicu i dosadašnji tijek projekta:

“Iznimno sam zadovoljna dosadašnjim tijekom projekta, odradili smo najteži dio i imali smo dosta uspjeha. Postoji određena stigma da se u Hrvatskoj gotovo nemoguće baviti hardwareom pa je cilj ovog predavanja bio upravo pokazati da u Hrvatskoj itekako ima posla u tom području u svim fazama razvoja elektroničkog proizvoda. Jako smo zadovoljni suradnjom s Byte Labom koji nam je već dugogodišnji partner. Zainteresiranost studenata je bila velika za ovu temu. Od natjecatelja očekujem da budu kreativni, inovativni, da izađu iz zone komfora što su pokazali i samom prijavom na natjecanje.” – rekla je Marina te iskazala nadu za razvojem karijera natjecatelja u kojima im LUMEN Engineering svakako može pomoći:

“Nadam se da će im radionice i konzultacije biti korisne u ostvarivanju kontakata s našim partnerima i stvaranju nekih novih prilika. Ne mogu dovoljno istaknuti korisnost predavanja i radionica jer pružaju studentima mogućnost da na vrijeme vide kako izgleda konkretan posao u nekoj od tvrtki svojih budućih poslodavaca. Vrijednost ovih radionica i predavanja, koja su u potpunosti besplatna s naglaskom na interaktivnost, postavljanju pitanja u bilo kojem trenutku i otvorenosti tvrtki za suradnju i davanje potpore idejama studenata, trebala bi i još više zainteresirati mlade ljude za prijave na ovakve projekte i povećanje proaktivnosti.”

Nakon trosatne radionice je i sam predavač Tobias Zvonc dao svoj osvrt o istoj:

“Ovo nije prva godina suradnje s eSTUDENTom, firma surađuje već posljednjih nekoliko godina. Htjeli smo podići svijest o postojanosti razvoja hardwarea u Hrvatskoj. U studentskim danima dosta sam se dvoumio između elektrotehnike i računarstva zbog straha od nemogućnosti zaposlenja u prvom području i upravo smo htjeli ohrabriti studente da posla ima i u svijetu elektrotehnike. Natjecanje prolazi jako dobro, uočio sam da se većina ekipa odlučila za izradu force-feedback volana i primijetio gomilu inovativnih rješenja studenata i strojarstva i elektrotehnike pa polažem velike nade u budućnost inženjerstva u Hrvatskoj. Nešto je manji odziv za debljinometar i zadovoljan sam zanimljivim rješenjima i na tom projektu. Što se tiče hardwarea, u posljednjih pola godine zaposlili smo popriličan broj juniora.” – izjavio je Hardware Engineering Manager u Byte Labu i predavač Tobias Zvonc te je pozvao sve zainteresirane za elektrotehniku da se prijave za program ljetne prakse kod njih:

“Tamo će se raditi na razvoju jednog zanimljivog uređaja koji će se proizvesti i radit će se testiranja na njemu. Studenti će stvarno fizički okusiti što su dizajnirali. Također bih napomenuo da i naš software tim poziva studente i sve zainteresirane za posao da nam se jave.” – napomenuo  je predavač.

Saznajte više!

Ako želite saznati više o ovome i ostalim projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, LinkedInu, TikToku i YouTubeu. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.