Pretraga

Održano veliko okupljanje bivših studenata i studentica FERConnect: ‘Itekako su željni doprinijeti’

A- A+

Preko tristo bivših studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) okupilo se na prvom velikom okupljanju alumna. Ono se u četvrtak, 15. lipnja 2023., navečer održalo na FER-u.

Alumni odbor i FER profesori

Alumni odbor i profesori FER-a|foto: press

Mnogi su danas vodeći članovi poslovne i znanstvene zajednice, a velik broj tehnoloških kompanija koje su ambasador Hrvatske u svijetu, osim uspjeha, povezuje činjenica da ih je osnovao ili vodi upravo alumni FER-a. Važnost ove zajednice sve je veća danas kada je tehnologija postala platforma ne samo za razvoj industrija nego i samog društva.

‘Velik odaziv naših bivših studenata dokaz je da su alumni itekako željni doprinijeti’

– Već desetljećima alumni FER-a svojim profesionalnim djelovanjem ključan su dio tehnološkog razvoja, koji omogućava konkurentnost i rast hrvatskoga gospodarstva te stvara pretpostavku za razvoj svih segmenata društva, poručio je Mladen Pejković, predsjednik Alumni odbora i stariji izvršni direktor u Atlantic grupi i istaknuo kako se čvršćim povezivanjem alumni zajednice žele ojačati i potaknuti aktivnosti koje stvaraju mjerljivu vrijednost za društvo te akademsku i gospodarsku zajednicu.

– Velik odaziv naših bivših studenata dokaz je da su alumni itekako željni doprinijeti. Osjećajući taj signal, u ožujku sam pokrenuo Alumni odbor s ciljem jačanja suradnje s fakultetom i iskorištavanja potencijala zajednice. Danas svjedočimo volji i pozitivnoj energiji alumna koji u svim industrijama žele pomoći ne samo svom fakultetu, nego i cijelome hrvatskome društvu. Želimo znanje i iskustvo obitelji FER-a staviti na raspolaganje cijeloj Hrvatskoj , poručio je dekan Vedran Bilas.

Tijekom interaktivnog okupljanja predstavljena su područja u koja se alumni zajednica može uključiti, a koja su rezultat rada Alumni odbora pokrenutog u ožujku ove godine. Također su predstavljena područja za suradnju gospodarstva i FER-a, kroz razgovor o istraživačkim projektima.

Izdvojeni članak
Alumni odbor FER-a ima 16 članova

Ovih 16 poznatih i uglednih lica završilo je FER, a sada će imati važnu ulogu za fakultet

Osniva se zaklada za studente slabijeg imovinskog stanja

Igor Strejček, direktor Mikroblinka, najavio je osnivanje Zaklade za studente slabijeg imovinskog stanja te istaknuo ciljeve za 2023. – dodjeljivanje minimalno deset stipendija u godišnjem iznosu te prikupljanje minimalno 20.000 eura do listopada. Zlatka Tečec Ribarić, direktorica poslovne jedinice u KONČAR – Institutu za elektrotehniku, predstavila je prednosti mentora i mentija te temeljne vrijednosti mentoring programa.

O važnosti privlačenja studenata iz inozemstva govorio je Davor Tomašković, predsjednik uprave Croatia osiguranja. Naime, nedavno su tri profesora s FER-a uvrštena u listu uglednog Sveučilišta Stanford u 2 posto najboljih znanstvenika na svijetu. Ta područja potrebno je dalje razvijati i brendirati FER kao mjesto izvrsnosti na svjetskoj razini, poručio je Tomašković. Renata Rubeša, pomoćnica direktora Sektora za poslovnu integraciju u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava, osvrnula se na temu intenziviranja suradnje unutar Alumni zajednice kroz redovna okupljanja.

FER-ov potencijal za suradnju s gospodarstvom i Alumni zajednicom predstavili su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i prof. dr. sc. Bojan Trkulja, koji su rekli više o istraživačkim projektima te novim studijskim programima i studiju na engleskom jeziku.

FER-ovi cijenjeni profesori: prof. dr. sc. Damir Žarko, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, doc. dr. sc. Marko Đurasević i izv. prof. dr. sc. Matko Orsag ispričali su o zanimljivim projektima i istraživanjima iz područja robotike, energetike, e-mobilnosti i umjetne inteligencije.

Prezentacije su bile popraćene pitanjima i razgovorom koje se nastavilo i na druženju.

Podsjetimo, Alumni odbor čini 16 uglednih članica i članova, redom istaknutih imena u svome području rada: Luka Abrus (Five), Davor Baković (Končar – Mjerni transformatori), Mirna Bašić (Erste&Steiermärkische Bank), Tomislav Car (Productive), Josip Ćesić (Gideon), Tomislav Čleković (Rimac Automobili), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Ivana Fazinić (Q agency), Anja Hula (Infobip), Gordan Kreković (Visage Technologies), Goran Mirković (AVL – AST), Mladen Pejković (Atlantic Grupa), Renata Rubeša (Hrvatski operator prijenosnog sustava), Zlatka Tečec Ribarić (KONČAR – Institut za elektrotehniku), Davor Tomašković (Croatia osiguranje) i Igor Strejček (Microblink).