Pretraga

Hrvatska studentska udruga sudjelovala na najvećem natjecanju iz robotike

A- A+

Udruga mehatroničara, studentska je udruga koja djeluje u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te je ovo ljeto predstavljala Hrvatsku na svjetskom natjecanju u robotici – RoboCup, koje se ove godine održalo u francuskom gradu Bordeauxu. Unazad godinu dana, Udruga mehatroničara aktivno radi na projektu RoboCup Middle Size League Soccer gdje konstruira tim robota nogometaša koji potpuno autonomno igraju nogomet protiv suparničkih ekipa.

Foto: Udruga mehatroničara

Pripreme

Pripreme za ovo natjecanje započele su prije više od godinu dana, kada su počeli raditi na prototipu robota koji će sudjelovati na RoboCupu. Ovim prototipom se Udruga početkom godine kvalificirala na sudjelovanje u Ambition Challenge kategoriji, koja je namijenjena novim timovima u Middle Size League (MSL) kategoriji natjecanja kako bi potaknuli što više timova da se upuste u ovakvo nešto.

U Ambition Challenge kategoriji, roboti se natječu u nogometu u parovima 2 na 2, za razliku od standardne MSL kategorije u kojoj se igra 5 na 5. Unatoč ograničenom budžetu i vremenu, izgradila su se dva robota do početka natjecanja, zahvaljujući inovativnom dizajnu koji omogućuje brzu izradu djelova, a prije svega našim vrijednim članovima koji su duuugo obrađivali dijelove robota.

Tijek natjecanja i dojmovi

Na samom početku natjecanja, članovi Udruge okupili su se u natjecateljskom prostoru “Parc des Expositions” i odmah su nastavili s radom. Svaki dan natjecanja započinjao je rano ujutro, kada su s dva robota odlazili do natjecateljskog prostora i cijeli dan radili na njima – konstrukcija je cijeli dan nešto šarafila i tražila ispale matice po podu, hardware je popravljao žice koje je konstrukcija počupala, software programirao robota, a marketing sve to dobro slikao i dokumentirao. Iako su bili suočeni s mnogim neočekivanim izazovima, treći dan natjecanja uspjeli su postaviti jednog robota na teren i odigrati prvu službenu utakmicu protiv francuskog tima RCT sa Sveučilišta u Toulonu, koja će svima biti ucrtana u sjećanje.

– Unatoč tome što smo izgubili tu utakmicu, bila je to za nas velika osobna pobjeda jer smo postigli prvi gol u stvarnim uvjetima, na stvarnom terenu i to na svjetskom natjecanju!, rekao je predsjednik udruge i student FSB-a, Filip Kuzminski.

– Time smo postali prvi hrvatski seniorski tim koji je sudjelovao na RoboCupu, i to u vrlo kompleksnoj kategoriji, te smo iznimno ponosni što smo ostvarili taj cilj, nastavio je.

Tijekom natjecanja roboti su odigrali i jednu izjednačenu utakmicu s francuskim timom, kao i jednu prijateljsku utakmicu koju su pobijedili nakon završetka RoboCupa. Zahvaljujući ovim rezultatima, Udruga mehatroničara zauzela je drugo mjesto u svijetu u Ambition Challengeu RoboCup-a 2023.

Što slijedi?

S nestrpljenjem očekujemo sljedeći RoboCup, koji će se održati u gradu Eindhovenu u Nizozemskoj. Planiramo se pojaviti s najmanje četiri robota i jednim ljudskim igračem kako bismo mogli sudjelovati u standardnoj MSL kategoriji i time konkurirati ovogodišnjim svjetskim pobjednicima – timu Tech United Eindhoven – s kojima ćemo zaigrati na njihovom domaćem terenu. Ne znaju što ih čeka!

Izazovi

Usprkos velikoj predanosti i entuzijazmu naših članova, suočavamo se s izazovima koji će nam otežati pripremu za predstojeće svjetsko natjecanje iz robotike. Udruzi mehatroničara glavni cilj je promicanje znanja iz područja robotike i mehatronike među mladima, posebice studentima, te poticanje kreativnosti i inovacija. Ograničeni budžet i nedostatak prostora za rad predstavljaju najveći izazov pri provedbi tih ciljeva, ali zahvaljujući našim sponzorima – za ovu smo sezonu uspjeli odraditi sve prema planu.

Rad udruge se nastavlja i u sljedećoj akademskoj godini te ovim putem pozivamo sve zainteresirane studente da se priključe našoj ekipi i rade na najboljim robotima u Hrvatskoj!