Pretraga

Trebate pauzu od učenja? Ovih pet izvrsnih filmova odvratit će vam misli od ispita

A- A+

U gomili filmskih redatelja, neki se ističu kao vrhunski majstori kinematografije koja nas ne samo zabavlja, već i osvaja svojom originalnošću i jedinstvenošću. Među njima, zasigurno se ističe Quentin Tarantino kao neosporivi filmski vizionar. Prepoznatljiv je po svojoj odvažnosti, hrabrosti i bezvremenskom stilu te nije ni čudo što su njegovi filmovi ostavili dubok trag u filmskoj industriji i postali neizostavni dio svjetske pop-kulture.

Kako bi vam olakšali predkolokvijsko vrijeme, predstavljamo vam pet najboljih Tarantinovih filmova koji će vam unijeti malo napetosti u život i osvježili rutinu učenja.

5. Once Upon a Time … in Hollywood (Bilo jednom … u Hollywoodu)

Radnja filma odvija se u Los Angelesu 1969. godine i prati glumca Ricka Daltona i njegovog dugogodišnjeg duplera Cliffa Bootha dok pokušavaju opstati u filmskoj industriji koja se svakog dana sve više mijenja. Ovu dvojicu protagonista utjelovili su Leonardo DiCaprio i Brad Pitt. Radnja se isprepliće sa stvarnim povijesnim događajima tog vremena, ali Tarantino stvara alternativnu verziju te povijesti. Margot Robbie, u ulozi Sharon Tate, bila je jedna od Mansonovih žrtava. Film karakteriziraju bogati dijalozi i izvanredni glumački aranžman.

4. Inglourious Basterds (Nemilosrdni gadovi)

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u okupiranoj Francuskoj, grupa židovskih vojnika iz Amerike, poznatih pod nazivom “Bastardi”, planira osvetu protiv nacista. Istovremeno mlada židovska izbjeglica Shosanna Dreyfus smišlja vlastiti plan eliminacije nacističkih vođa kada se njemački ratni heroj Fredrick Zoller zainteresira za nju i organizira filmsku premijeru u njezinu kinu. Putevi ovih “osvetnika” ukrstiti će se u kobnoj noći koja će promijeniti svima nam poznatu povijest.

3. Jackie Brown

Glavnu protagonisticu tumači Pam Grier u ulozi Jackie Brown, stjuardesu koja se uplela u svijet kriminala. Igrom slučaja našla se između policije i kriminalaca kada je uhvaćena s novcem za mafijaša Ordella Robbieja.  Kako bi se izvukla iz te nezahvalne situacije, Jackie smišlja plan koji uključuje varanje svih prisutnih strana.

2. Reservoir Dogs (Psi iz rezervoara)

Tarantinov prvijenac iz 1992. godine postao je kultni klasik. Radnja filma  odvija se oko skupine pljačkaša koji se pripremaju za veliku pljačku dijamanata. Međutim, stvari krenu po zlu i pljačka propadne, nekoliko likova je ranjeno, a ostali ostaju u sumnji tko je izdao tajnu operaciju. Film je prepun neočekivanih preokreta, napetih dijaloga i povremenih sukoba.

1. Pulp Fiction (Pakleni šund)

Klasik modernog filma koji je ostavio dubok trag na filmsku industriju sastoji se od nekoliko priča koje se odvijaju u podzemlju Los Angelesa. Glavna nit koja povezuje sve priče odvija se oko dvojice plaćenih ubojica Jules Winnfielda i Vincenta Vega. Primarni zadatak im je pronaći ukradeni kovčeg od svog poslodavca, šefa mafije Marsellusa Wallacea. Sporedna priča prati ostarjelog boksača Butcha Coolidgea koji se nađe u opasnoj situaciji kada odluči ignorirati dogovor sa šefom mafije.

Saznajte više!

Ako želite saznati više o ovome i ostalim projektima koje eSTUDENT provodi, posjetite njihovu web-stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite ih na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, Linkedlnu, TikToku i YouTubeu. Pretplatite se i na njihov newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.