Pretraga

Tri, dva, jedan – pleši! Učenici zagrebačke gimnazije izradili robote koji će uskoro i zaplesati

A- A+

Učenici XII. gimnazije u zagrebačkoj Dubravi tek su započeli s izvođenjem nastave robotike, a uskoro će sa svojim robotima i zaplesati. Alf i Beta, rasplesani roboti, otkrivaju nam zašto je škola zakon.

škola budućnosti

Foto: XII. gimnazija

„Mi smo Alf i Beta, dolazimo iz Dubrave. Idemo u XII. gimnaziju, u slobodno vrijeme plešemo.” Da protagonisti ove priče govore, vjerojatno bi se ovako predstavili. A svi koji znaju da XII. gimnazija odnedavno nastavu održava u jednoj od najbolje opremljenih zagrebačkih školskih zgrada, zasigurno bi instinktivno dometnuli: „Zakon vam je škola, neka ste je i vi dočekali.” I bili bi u pravu, jer moto ravnateljice Jadranke Vlahovec jest upravo Škola je zakon. Slažu se s time i učenici XII. gimnazije, Filip i Stjepan. U ovoj školskoj godini napokon su dočekali fakultativnu nastavu Robotike, a odnedavno i prve hexapod robote. Pogađate? Alfa i Betu.

Ulaganje u budućnost

„Zabavna, zanimljiva i opuštena”, tim riječima Filip opisuje nastavu Robotike koju je upisao jer najbolje odgovara interesima budućeg studenta FER-a. „Robotika je sastavni dio budućnosti i života svakoga od nas, područje koje se jako brzo razvija”, ističe Stjepan, maturant i zaljubljenik u programiranje. Prvu generacija robotičara u XII. gimnaziji čine učenici od prvog do četvrtog razreda, njih ukupno deset. Manja grupa omogućuje kvalitetnu i učinkovitu nastavu te pruža više mogućnosti za „1 na 1” rad. „Za nas sigurno ne vrijedi ona: Prvi se mačići u vodu bacaju”, ponosno ističe Mia Čačić, profesorica matematike i robotike. Priliku da rade s robotima dobili su zahvaljujući sudjelovanju u projektu Škola budućnosti koji za cilj ima razvoj mladih inovatora i obrazovnog sustava koji slijedi najsuvremenije tehnološke trendove. Iako su tek na početku, profesorica Čačić zadovoljna je odazivom učenika koji uz njezinu pomoć sastavljaju robote, izrađuju aplikacije, uče o 3D modeliranju.

Foto: XII. gimnazija

Rasplesani roboti

No vratimo se na Alfa i Betu koji su u XII. gimnaziji dobro poznati među svim učenicima. U anketama provedenima na društvenim mrežama gimnazijalci su odabrali njihova imena, sa zanimanjem prate njihove nove pokrete, a nadaju se i da će uskoro svi zajedno zaplesati. Naime, jedan od ciljeva ovogodišnje nastave bit će upravljati robotima i izvoditi pokrete koje će poput plesnih koraka oponašati učenici pod mentorstvom nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture. Plesu s robotima podjednako se vesele učenici i nastavnici XII. gimnazije u kojoj su ove godine učenici po prvi put imali priliku pohađati upravo radionice plesa. Jedna je to od aktivnosti koja se provodi u okviru Erasmus+ projekta „Škola – tvornica zabave”, a rasplesani roboti još su jedan dokaz da škola i zabava idu ruku pod ruku.

Foto: XII. gimnazija

Planovi za budućnost

Dok robotičari ovogodišnje aktivnosti privode kraju, već se planiraju aktivnosti za novu školsku godinu. Među njima profesorica Čačić posebno ističe izgradnju kompleksnijih robota i njihovu primjenu, kao i sudjelovanje u natjecanjima na kojima će odmjeriti snage s mladim robotičarima iz drugih hrvatskih škola. Entuzijazma im ne manjka, a od sljedeće godine zasigurno ni nagrada. Sretno!

Foto: XII. gimnazija


Projekt Škola budućnosti čiji je cilj učenike diljem Hrvatske pripremiti za tehnološku budućnost provode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska.