Pretraga

Učenici sa svih strana Europe stigli u Sesvete na ples za Valentinovo

A- A+

Gimnazija Sesvete bila je za Valentinovo, 14. veljače 2024. godine, domaćin petog susreta učenika i nastavnika iz nekoliko europskih škola s kojima dijeli partnerstvo u Erasmus + projektu Medijska i informacijska pismenost: naučiti kritički razmišljati. Uz riječi dobrodošlice ravnateljice Božane Sertić, prof. ped soc.,  koordinatorica Vlatke Ostojić i Jasmine Kranjčević Ćosić te predstavljanja programa goste su glazbeno pozdravili i članovi školskog zbora pod ravnanjem prof. Hrvoja Nemeca.

Foto: Gimnazija Sesvete

Radni dio sastojao se od radionica koju su pripremili talijanski gosti ‘Kako snimati i montirati kratke video vijesti, podcaste i turske radionice’,  ‘Kako sudjelovati u postavkama kooperativnog učenja koristeći web alate i AI’ te učeničke debate ‘Postoji li privatnost na internetu?’. Nakon ceremonije podjele certifikata gosti su se pridružili učenicima i nastavnicima Gimnazije Sesvete na sad već tradicionalnom plesu za Valentinovo.

Erasmus + projekt Medijska i informacijska pismenost: naučiti kritički razmišljati traje već drugu godinu, a koordinatorice su Vlatka Ostojić, prof. mentor, i Jasmina Kranjčević Ćosić, prof. savjetnik. Nositelj projekta je Trgovačka škola Zagreb, a uz Gimnaziju Sesvete partnerske su škole Baldones vidusskola iz Latvije, Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesi iz Turske, Istituto Tecnico Commerciale Statale Luigi Sturzo iz Italije, Fjölbrautaskóli Suðurnesja s Islanda i Escola Secundária Pinheiro e Rosa iz Portugala. Cilj je ovog Erasmus + projekta poučiti učenike vještinama koje će ih osposobiti za analizu i procjenu različitih medijskih poruka, kao i za kreiranje vlastitih koristeći znanja koja će steći u projektu, osnažiti kao građane demokracije i europske zajednice te opremiti osnovnim vještinama kritičkog mišljenja, istraživanja, samoizražavanja i donošenja odluka.

Uz posjet Hrvatskoj televiziji, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gosti su posjetili Fakultet elektrotehnike i računarstva i prisustvovali predavanju doc. dr. sc. Marka Đurasevića  i doc. dr. sc. Luke Perušića o umjetnoj inteligenciji i etičkom viđenju umjetne inteligencije.

Susret je pratio i kulturni dio: obilazak Zagreba te sudjelovanje na fašniku u Samoboru.

Magdalena Šturman, Gimnazija Sesvete