Pretraga

Srednjoškolci i predstavnici hrvatskog grada zajedno u Erasmus+ projektu o pametnim gradovima

A- A+

Započeo je projekt edukacije mladih ‘Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad’ kroz koji će učiti o STEM alatima, metodama i IK tehnologijama, a koji u suradnji s Gradom Jastrebarsko i Srednjom školom Jastrebarsko provodi Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

Foto: Pozitiva Samobor

U projektu će sudjelovati 120 učenika, i to na dobrovoljnoj bazi, a više o samom projektu mogli su čuti od Romine Galović Piškulić i Maje Rupčić iz Udruge za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

– Želimo mlade naučiti što znači biti aktivan građanin i kako zajedno s donositeljima odluka mogu ostvariti svoje potrebe u zajednici, i to putem STEM alata, metoda i tehnika, istaknula je voditeljica projekta Maja Rupčić.

Veliku je podršku projektu dala Srednja škola Jastrebarsko na čelu s ravnateljicom Sonjom Stipanović koja je istaknula kako ih uvijek raduje prilika da učenicima daju nešto više i potaknu ih na dodatno učenje i usvajanje novih znanja i vještina.

Zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić dodala je kako Grad Jastrebarsko i na ovaj način želiuključiti mlade u donošenje odluka jer sami  najbolje znaju svoje potrebe. Ovim ih je putem i pozvala da se prijave u gradski Savjet mladih, ali i da se jave sa svojim inicijativama.

Za provedbu ovog projekta osigurano je više od 30 tisuća eura iz Europske unije kroz program Erasmus plus, a konkretne će se aktivnosti s mladima provoditi kroz 2024. godinu, kada je predviđeno nekoliko radionica i hacktaona na kojima će sudjelovati srednjoškolci te predstavnici Grada, a sve uz stručno vodstvo Pozitivnih edukatora. Zajedno će iznjedriti platforme putem kojih će ubuduće komunicirati s Gradom, ali i drugim mladima iz svoje okoline.


Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.